5 savjeta za potencijalne investitore koji žele da ulažu

Podijeli

Želite li da svoju ušteđevinu pretvorite u investiciju, a ne usudite se pitati šta i kako, ovih pet savjeta je pravo štivo za vas.

1. Gdje i kako kupovati dionice

Dionice se mogu kupovati na bilo kojoj berzi na svijetu – od Montenegroberze, Zagrebačke, Ljubljanske pa sve do Njujorka i Singapura. Velika stavka kupovine domaćih ili stranih dionica trošak je posrednika, odnosno brokera. Za kupovinu akcija na Montenegroberzi trošak je najniži budući da je riječ o domaćem tržištu. Direktna kupovina dionica u inostranstvu dodatno poskupljuje postupak. Naime, ako se kupuje preko domaćeg brokera koji nije član strane berze, on mora angažovati brokera koji je član te berze. Stoga su naknade višestruko više.

2. Neka fondovski menadžeri oplode vaš kapital

Postoje razni fondovi, od klasičnih UCITS fondova (dionički, obveznički i novčani) do raznih alternativnih fondova koji imaju specifične strategije ulaganja. Alternativnih fondova je u susjednoj Hrvatskoj sve više, ali da bi se ulagalo u takvu vrstu fonda znanje investitora mora biti znatno više od onog ‘običnog’ građanina. Kod ulaganja u fondove primamljivo je to što vašim novcem upravljaju fondovski menadžeri te u skladu sa strategijom ulaganja ‘oplođuju’ kapital.

3. Dobar startup nije lako naći

Ulagati u start-up jedan je od najrizičnijih oblika ulaganja. Teško je pronaći dobar i kvalitetan start-up jer ne postoji jedinstvena baza. Postoje neke platforme, kao što je Funderbeam, na koje se kompanije u početnoj fazi razvoja prijavljuju i traže kapital. Naravno, i razni konsultanti imaju uvida u neke start-upove, ali to su većinom njihovi klijenti koji su im pristupili tražeći pomoć.

4. Kupovina vlasničkog udjela

U Centralnom registru privrednih subjekata i evidenciji Centralne depozitarne agencije možete vidjeti koliki udio kontroliše koji vlasnik u pojedinim firmama. Kupovinu manjinskog udjela u nekom trgovačkom društvu bez dodatnih osiguravača odnosno prava, ipak, mnogi konsultanti smatraju bačenim novcem. Iako planetarno popularni Mate Rimac svojim investitorima u zamjenu za kapital ‘daje’ udio u kompaniji, oni imaju uvid u poslovanje kompanije kao i mogućnost odlučivanja.

5. Pozajmica možda nije loša ideja

Iako nije previše poznato kao način ulaganja, nego možda više kao model preživljavanja, konsultanti smatraju da je davanje pozajmice trgovačkom društvu jedan od potencijalno dobrih modela. Naime, davanjem pozajmice ne ulazi se u vlasništvo kompanije (osim ako se u ugovoru ne napiše da se u slučaju ne vraćanja pozajmice dobija određeni vlasnički udio), ali se može ostvariti solidna zarada. Ugovorima se vrlo jednostavno riješe sva prava i obaveze svih učesnika.

Lider Media / Investitor.me