Račun za struju EPCG

Direktor EPCG: Struja poskupljuje zbog skoka na stranim berzama

Podijeli

Nepopularnu odluku o povećanju cijene električne energije donijeli smo nakon brojnih analiza, a glavni razlog su cijene električne energije na međunarodnim berzama, kazao je izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Igor Noveljić.

“U posljednje dvije godine te cijene su značajno povećane, nekih 65 odsto. To je loše uticalo na ugrožavanje poslovanje EPCG. Kao što znate EPCG građanima struju prodaje po cijeni od 37, 38 eura po megavat satu. Na današnji dan ako bi trebalo da uvezemo struju, ona bi koštala oko 67 eura. Ta razlika čini opterećenje za naše poslovanje, i nakon brojnih analiza mi smo bili primorani da napravimo takvu korekciju”, istakao je Noveljić za TVCG.

Poskupljenje struje biće tema i naredne sjednice Socijalnog savjeta krajem mjeseca a pred skupštinskim Odborom za ekonomiju, finansije i budžet biće konsultativno saslušani ministarka ekonomije i predstavnici EPCG i Regulatorne agencije za energetiku.

EPCG povećala dobit

Iako Noveljić kaže da je poslovanje EPCG bilo ugroženo, rezultati govore o značajnom rastu dobiti. Za prvih devet mjeseci 2018. godine, EPCG je ostvarila neto dobit od 43 miliona eura, dok je operativni cash iznosio čak 71,6 milion eura.

Ovakav rezultat je ostvaren zbog povoljne hidrologije tokom 2018. godine ali i nespornih aktivnosti menadžmenta u racionalizaciji troškova i dobrim rukovođenjem u trgovini električnom energijom, ocijenila je podgorička konsultantska kuća Fidelity.

“Dakle, imamo jako jeftinu struju koja dolazi iz domaćih izvora, koji su u vlasništvu države i zbog čega EPCG bilježi rekordne rezultate. Naravno, struju iz objekata koji proizvode obnovljivu izvore energije koji NIJESU u državnom vlasništvu plaćamo izuzetno SKUPO. Da raznesemo u paramparčad i mantru oko cijene struje iz uvoza: prema zvaničnim podacima koje smo prije par minuta preuzeli sa Mađarske berze (HUPX), prosječna cijena struje na berzi za 2017. godinu je iznosila 50,36 eura po megavat satu, 2018. godine 51 eura po megavat satu dok je za prvih 45 dana 2019. godine ona iznosila 65,56 eura po megavat satu”, navodi Fidelity u svojoj objavi na društvenim mrežama.

Oni su postavili “pitanje svih pitanja” – zašto država nije sama pokrenula izgradnju objekata za proizvodnju električne energije iz obnovljiih izvora energije, kako bi nam struja bila jeftina a EPCG bilježila rekordne rezultate?

Nove tarife EPCG: Kako da izaberete pravi paket za svoje domaćinstvo