Kako je Crnogorski Telekom uticao na dobit Hrvatskog Telekoma

Podijeli

Hrvatski Telekom (HT) ostvario je u 2018. godini neto dobit od 1,06 milijardi kuna (oko 143 miliona eura), što je čak 22,9 odsto više nego u 2017, saopšteno je iz kompanije koja je vlasnik 76,5 odsto akcija Crnogorskog Telekoma. HT vodi i upravu Crnogorskog Telekoma.

Uprava i Nadzorni odbor HT-a predložili su isplatu dividende od 10 kuna po dionici, što je 4 kune više nego lani.

U 2018. godini HT je ostvario rast prihoda od 0,4 posto više nego godinu ranije. Bez učinka Crnogorskog Telekoma, prihodi su rasli 0,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, precizirala je u petak kompanija.

EBITDA prije jednokratnih stavki iznosila je 3,19 milijardi kuna (oko 430 miliona eura), što je za 1,5 odsto više u odnosu na 2017. godinu, uz EBITDA maržu od 40,9 odsto ili 0,5 postotnih bodova veću u poređenju s godinom ranije.

Bez učinka Crnogorskog Telekoma, EBITDA je bila veća za 1,2 odsto u odnosu na godinu ranije.

Investicije od 1,8 milijardi kuna

IZ HT-a ističu da su lani investirali 1,83 milijarde kuna (oko 250 miliona eura) u infrastrukturu i razvoj inovativnih usluga.

„Hrvatski Telekom ostvario je još jednu uspješnu poslovnu godinu u kojoj je učvrstio vodeću poziciju u svim segmentima hrvatskog telekomunikacionog tržišta. Dobre finansijske rezultate ostvario je i Crnogorski Telekom, kojim upravlja HT. Uz rast svih ključnih financijskih pokazatelja, prošlu godinu obilježio je i snažan investicioni ciklus“, poručio je predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković u saopštenju.

Dodao je da je na poslovanje kompanije pozitivno uticala i promjena investicione klime, pri čemu je za telekomunikacioni sektor posebna važna odluka Vlade o smanjenju naknade za radio frekvencijski spektar.

O poslovnim rezultatima Crnogorskog Telekoma u 2018. čitajte u posebnoj priči:

Crnogorski Telekom, uprkos padu prihoda, povećao dobit na 7,3 miliona eura