Slijedi podjela Budvanske rivijere: Kako će se privatizovati najveća crnogorska hotelska kompanija

Podijeli

Vlada je nedavno dala saglasnost na odluku odbora direktora Budvanske rivijere o izboru modela i pokretanju postupka restrukturiranja, a koju je Odbor donio 20. decembra prošle godine. Time će se i zvanično pokrenuti postupak podjele Budvanske rivijere u dva preduzeća.

Plan je da se najveća hotelska kompanija privatizuje podjelom u dva preduzeća, gdje bi u državnom vlasništvu ostali najvrednije lokacije – Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, dok bi ostali hoteli pripali manjinskim akcionarima, koji su vlasnici 30 odsto kapitala hotelske grupe. U pitanju su američki Stratex i biznismen Miodrag Kostić.

Iako ostaju u vlasništvu države, tri ekskluzivne lokacije ostaju pod zakupom grčkog biznismena Petrosa Statisa i njegovog Adriatic Propertiesa. Otkad je preuzeo upravljanje ovim lokacijama, Statis je značajno proširio svoj biznis na hotelsko tržište kupovinom nekoliko hotela na primorju i sjeveru države, ali i na medijsko. Vlasnik je i podgoričke Universal Capital banke.

Kome će na kraju pripasti Budvanska rivijerta

Država je trenutno većinski vlasnik Budvanske rivijere sa 58 odsto akcija, dok Strateks i AIK banka imaju po 15 procenata. Vlasnik Strateksa je Neil Emilfabr, a AIK banke pomenuti Miodrag Kostić. Upravo njih dvojica su najozbiljniji kandidati za privatizaciju Budvanske rivijere, što su i sami najavljivali tokom posljednjih nekoliko godina.

Podgorički Dan je ranije pisao da je priča o podjeli Budvanske rivijere počela upravo nakon ulaska Stratexa u vlasničku strukturu državnog preduzeća. Jedna od verzija je bila da se firma privatizuje tako što bi država uzela Sveti Stefan i Miločer, a Emilfarb i Kostić ostalih pet hotela, a sve to na osnovu 30 odsto akcija koje posjeduju i 17 miliona uloženih eura u njihovu kupovinu. Takav scenario je, međutim, bio suprotan Zakonu o privrednim društvima, pa je odlučeno da u novom preduzeću bude ista vlasnička struktura. Nakon što se formira drugo preduzeće, Vlada bi trebalo da pronađe model po kojem će prodati akcije u Budvanskoj rivijeri Strateksu i AIK banci, a da istovremeno ona bude većinski vlasnik Svetog Stefana i Miločera.

Imovina Budvanske rivijere procijenjena je na 209 miliona eura, ali još nije objelodanjeno koliko vrijede hoteli Sveti Stefan i Miločer, a koliko ostalih pet hotela.

Investitor.me