Austrijska Supernova nije zainteresovana za preuzimanja u Crnoj Gori

Podijeli

Austrijska kompanija za upravljanje nekretninama značajno je proširila biznis na prostoru Srbije i Hrvatske a nedavnim preuzimanjem Mercatorovih tržnih centara za 116 miliona eura dodatno je učvrstila svoju tržišnu poziciju. Poznati su po investicijama u nekretnine, koje se broje u desetinama miliona eura.

Crna Gora im, međutim, nije interesantna za ulaganja i preuzimanja.

“Obavještavamo vas da Supernova nije zainteresovana za proširenje na Crnu Goru”, navodi se u kratkom dopisu kompanije na pitanje portala Investitor.me

Ko je Supernova

Kompanija Supernova, sa sjedištem u Gracu, nastala je fuzijom firmi M2 iz Graca i MTK-Immobilien iz Beča i bavi se razvojem, projektovanjem, izgradnjom i menadžmentom tržnih centra i parkova.

Ukupan portfolio kompanije premašio je milijardu eura, a godišnji nivo investicija je između 100 i 150 miliona eura.

Duže od 15 godina posluje u zemljama centralne Evrope: Austrija, Češka, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, gdje je izgradila čitav niz tržnih centara i trgovačkih kompleksa. Sa više od 30 izgrađenih centara i 20-tak u fazi planiranja, kompanija Supernova je jedna od vodećih firmi u ovom poslu u regionu.

Iako je riječ je o afirmisanoj kompaniji specijalizovanoj za razvoj trgovačkih centara, koja je u petnaestak godina realizovala više od 80 milionskih projekata u više evropskih zemalja, o detaljima njenog poslovanja malo je dostupnih podataka.

Organizovana je kao privatna kompanija koja se ne kotira na berzi, pa finansijski izvještaji nijesu javno dostupni.

Kompaniju Supernova holding 1994. su u Grazu osnovali Frank Phillip Albert i Tilmar Nicolai Reimut Hansen iz Njemačke kao agenciju za nekretnine, a krajem 90-ih su poslovanje proširili na gradnju, pereuzimanje i razvoj trgovačkih centara van Austrije.