EU poziva mala preduzeća da se pripreme za Brexit bez dogovora

Podijeli

Evropska unija poručila je malim preduzećima da budu spremna za dugotrajne carinske procedure i veće troškove ako Britanija izađe iz članstva bez dogovora o trgovinskom režimu.

Rizik izlaska Britanije iz EU bez dogovora sve je veći, a ako se taj scenario obistini, EU i Britanija odmah će uvesti kontrole na promet robe, upozorio je u ponedjeljak evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi.

“To je ključno da bi se zaštitili naši potrošači i naše unutrašnje tržište. Puno će toga zavisiti od sposobnosti kompanija s poslovnim vezama s Britanijom da uhvate korak sa carinskim propisima koji će odmah stupiti na snagu ako ne bude postignut dogovor”, istaknuo je Moskovisi u saopštenju, prenose agencije.

Kompanije koje posluju s Britanijom moraju se pripremiti za carinske formalnosti i namete i uključiti u planove obavezu pribavljanja izvoznih odnosno uvoznih dozvola i restriktivnije aranžmane o PDV-u ako na snagu stupe propisi Svjetske trgovinske organizacije (WTO), upozoravaju iz Evropske komisije.

Do Brexita je ostalo još 39 dana, a ratifikacija sporazuma EU-a i Britanije o razlazu zapela je u britanskom parlamentu, povećavajući rizik izlaska Britanije iz EU-a bez dogovora koji bi ublažio poremećaje u privredi.