Beč ulaže još 120 miliona eura u socijalnu stanogradnju

Podijeli

Grad Beč svjetska je prijestonica socijalne stanogradnje koja je započela u periodu tzv. „Crvenog Beča” 1920-ih godina, kada su socijalisti odnijeli pobjedu na bečkim opštinskim izborima.

Socijaldemokrate su reformisale društvo i započeli programe socijalne stanogradnje koji i danas služe kao uzor mnogim svjetskim gradovima.

U Beču se, na primjer, iz plate svakog radnika izdvaja poseban porez kojim se finansiraju programi socijalne stanogradnje. Grad je najveći stanodavac, a čak 60 odsto građana Beča živi u zgradama podsticane stanogradnje.

Bečki stambeni fond (wohnfonds_wien) kupuje zemljišta za podsticanu stanogradnju kako bi spriječili moguće špekulacije i snažan porast cijena na tržištu nekretnina, a strogi tenderi za investitore osiguravaju visoki kvalitet stanovanja. Investitori Gradu predstavljaju svoje projekte, a nezavisna interdisciplinarna komisija ocjenjuje svaki projekt u četiri kategorije: socijalna održivost, arhitektura, ekologija i ekonomičnost. Svaki segment je jednako bitan, a investitor čiji projekt najbolje ispunjava sva četiri kriterijuma dobiva tender.

Najnoviji projekti su oni u naseljima Liesing, Landstraße i Donaustadt. Do 2022. planirana je gradnja 3,200 subvencioniranih stanova na ove tri lokacije. U ulicama Henneberggasse i Rößlergasse gradiće se 200 stanova s propratnim sadržajima.

Ukupna vrijednost oba projekta 27,9 miliona eura, a učešće Grada Beča iznosi 8,2 miliona. Uz sadržaje za djecu i zelene površine, kompleks u Henneberggasseu imaće i posebne stanove za osobe s malim primanjima.

Zgrade u ulici Rößlergasse će takođe nuditi mnogo društvenih sadržaja za stanovnike, a njihova posebnost leži u funkcionalnoj promjenjivosti samih stanova koji će se moći prilagoditi potrebama stanara.

U novi gradski kompleks u ulici Berresgasse u naselju Donaustadt Grad Beč će uložiti 117 miliona eura. Prostor površine 170.000 m2 biće podijeljen na tri djela: inovativno stanovanje s dječjim vrtićima i gastronomskom ponudom, urbano stanovanje s prodavnicama te mirnije okruženje i mjesta za druženje osoba treće dobi. Skoro cijeli kompleks biće pješačka, tj. biciklistička zona kojom će dominirati zelene površine za igru i rekreaciju djece i odraslih.

Sva tri kompleksa dio su stambene ofanzive 2018-2020. Grada Beča. Njome Grad želi zadržati visoki kvalitet života i osigurati pristupačne cijene stanova za sve stanovnike, jer je prema riječima bečke odbornice za stanogradnju Katrin Gal, socijalna stanogradnja ključ uspješnog suživota u Beču.

SEEbiz