Njemački fond odustao od Montenegro Airlinesa

Podijeli

Njemački investicioni fond 4K Invest, koji je bio zainteresovan za neki od modela preuzimanja crnogorskog nacionalnog aviopreoznika Montenegro Airlines, na korak je od odustajanja od tog posla, saznaje portal Investitor.me.

“Nemoguće je širiti posao u Crnoj Gori i zbog unutrašnjih i spoljnih ograničavajućih faktora”, rečeno nam je nezvanično iz 4K Investa.

“Imali smo kontakt s predstavnicima Vlade ali ne vidimo način kako da kroz poslovanje ozdravimo kompaniju i učinimo je profitabilnom. Nagomilani gubici su veliki problem, ali i uslovi poslovanja avio-biznisa i van Crne Gore”, precizirali su iz fonda.

Montenegro Airlines je godinama u velikim finansijskim problemima a akumulirani gubici iznose oko 60 miliona eura. Sudeći po komentaru iz 4K Investa, to je veliki problem za sklapanje dogovora, a situaciju otežava i stanje avio-prevoza u Evropi i svijetu. Avio-kompanije su u problemima sa poslovanjemn već godinama unazad, zbog sve nižih karata i većih troškova za gorivo i aerodromske usluge.

U Vladi Crne Gore su u ovoj godini kao jedan od prioriteta postavili rješavanje situacije s Montenegro Airlinesom.

Problemi Njemaca s Adrijom

4K Invest i vlasnik slovenačkog Adria Airwaysa, koji takođe grca u finansijskim problemima.

Zbog nesolventnosti, njemački fond je prošle jeseni dokapitalizovao Adriju sa 10 miliona eura.

Poslovanje Adria Airwaysa, koji je 2017. ostvario 5,4 miliona eura čistog gubitka, i prošlu godinu je završio s gubitkom.

Čini se da je njemačkom fondu dovoljan jedan gubitaš u regionu, tako da ne čudi što odustaju od crnogorskog prevoznika.