Ističe rok za dokapitalizaciju: 14 razloga zašto država mora spasiti Atlas banku

Podijeli

Rok za dokapitalizaciju Atlas banke, za koju je Centralna banka Crne Gore (CBCG) procijenila da joj je potrebno 22 miliona eura, ističe u četvrtak, 21. februara.

Prema najavama iz vrha države, za dokapitalizaciju banke koja ima više od 94.000 klijenata sa depozitima oko 202 miliona eura, zainteresovani su spoljni investitori a koliko je bitno da banka bude spašena, govori činjenica da su brojne kompanije vezane za njeno poslovanje te da bi eventualni stečaj doveo do velikih problema na tržištu. Ranije je saopšteno da i više crnogorskih opština ima milionske depozite na računima u toj banci.

Pravo preče kupovine imaće postojeći akcionari, što znači i odbjegli vlasnik banke Duško Knežević, kojeg Specijalno državno tužilaštvo tereti za brojne malverzacije i utaju poreza.

Podgorička konsultantska kompanija Fidelity danas je objavila niz pitanja, sa sugerišućim odgovorima, koji se tiču sudbine ne samo Atlas banke već i cijele ekonomije. Oni se, prije svega, pitaju da li će CBCG odobriti eventualnu dokapitalizaciju od strane Duška Kneževića, s obzirom na procese koje protiv njega vodi SDT.

Fidelity u vezu dovodi i kreditni rejting Crne Gore u slučaju stečaja u Atlas banci, ali i sposobnost države da u narednim godinama plaća dospjele obaveze po osnovu euroobveznica. Pitaju se da li će i pod kojim uslovima država uspjeti da refinansira taj dug.

Kompletnu listu pitanja Fidelity-ja pogledajte u njihovom Facebook postu: