Crna Gora dobija bazu podataka puteva

Podijeli

Nadzorni Odbori projekta Razvoj baze podataka puteva održao je peti i posljednji sastanak, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

To je tijelo je upoznato sa nacrtom finalnog izvještaja, rezultatima projekta kao i preostalim aktivnostima koji se odnosi na obuku zaposlenih u Upravi za saobraćaj za korišćenje baze podataka puteva. Prema saopštenju, baza bi trebalo da bude završena 11. marta ove godine.

Ugovor o sprovođenju navedenog projekta je potpisan 21. novembra 2017. godine sa kompanijom SPEA ENGINEERING, a njegovo sprovođenje je počelo 11. decembra 2017. godine, podsjetili su iz Ministarstva.

Projekat se finansira iz sredstava Evropske unije, u okviru Godišnjeg akcijskog programa IPA-e za 2014. godinu. Vrijednost ugovora je 356,9 hiljada eura, od kojih je doprinos Evropske unije 303,36 hiljade ili 85 odsto. Ostatak od 53,53 hiljade ili 15 odsto ukupne vrijednosti čini učešće države.

“Uprava za saobraćaj kao krajnji korisnik realizacijom projekta u značajnoj mjeri će unaprijediti poslove upravljanja, razvoja, izgradnje, rekonstrukcije , održavanja i zaštite državnih puteva. Projektom su prikupljeni i obrađeni podaci u ukupnoj dužini od 1783 km magistralnih i regionalnih puteva i na taj način uspostavljen kompjuterizovan sistem upravljanja mrežom državnih puteva”, zaključili su iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.