Ovo je čovjek koji je Coca-Coli prodao “Plazmu” za 260 miliona eura

Podijeli

Prije 11 godina Andrej Jovanović je srpski čips, kompaniju Marbo, prodao Pepsiju.

Ispred investicionog fonda Mid Europa partners i kompanije Moji brendovi, sada je prodao i požarevački Bambi za 260 miliona eura kompaniji Coca-Cola.

Više multinacionalnih kompanija je bilo zainteresovano za kupovinu Bambija, rekao je Andrej Jovanović za RTS. Presudila je – sinergija.

Za Bambi i, prije svega, “Plazmu”, kaže da su ikonik-brend Srbije i regiona.

“Prije četiri godine smo akvizicijom došli do Bambija, izabrali smo prioritete i fokus stavili na to šta želimo da stvorimo do toga”, rekao je Jovanović koji je zahvalio menadžmentu jer je, kaže, “takva ljubav prema kompaniji rijetko viđena”.

Ovaj uspješni biznismen, a nekada hokejaš, kaže da je prodaja Bambija timski rezultat.

“Uspjeli smo da animiramo najveće kompanije na svijetu, a definitivno nekoga ko nije bio u toj branši. Posljednja dva dana pokušavam da to uporedim sa sinergijama koje Coca-Cola donosi regionu i svima nama i daje priznanje da i kod nas mogu da se proizvedu tako kvalitetni brendovi, da ih neko preopozna i preuzme kompaniju, da ‘Plazma’ može da se pojavi na svim rafovima možda cijelog svijeta”, ukazao je Jovanović.

Ističe da se, kako se mijenja svijet, mijenjaju i multinacionalne kompanije. Tako i Coca-Cola, koja nije imala iskorake van industrije pića, prelazi na biskvite.

“Ako su kupili Costa Cafe, najveći lanac kafeterija u svijetu, zamislite da iz požarevačkog Bambija krene proizvodnja svakog keksa uz svaku kafu koju budu služili”, naveo je Jovanović.

Andrej Jovanović kaže za RTS da je Bambi u njegovim rukama postigao vrhunac. Najviše je napredovao izvoz, naročito u regionu.

“Dolazimo pred kraj, to su realne mogućnosti. Uvijek pokušavam da kažem da sam ponosan lokalni preduzetnik. Znam kako funkcioniše tržište, mogu li iskorak da napravim i da se proizvod pojavi na polici u Americi? To je zadatak koji je finansijski teško ostvariv. Na ovaj način, svim svojim raspoloživim kapacitetima Coca-Cola može to da uradi”, ukazao je Jovanović.

Dodao je da se reputacija gradi ispunjavanjem obećanog. Prije 11 godina, on je Marbo prodao Pepsiju.

“Kada izgradite ime i proširi se glas o vama da radite kako treba, da ispunjavate obećano, vi gradite reputaciju. To je olakšalo proces u Bambiju”, naveo je Jovanović.

Ističe da iza ove akvizicije stoji veliki Private equity fund, investicioni fond koji radi po svim usaglašenim zakonima. Jovanović je rekao “da će se platiti sav porez koji treba da se plati po zakonu”.

“Ako zakon daje benefit investitoru koji dolazi iz jurisdikcije gdje nema poreza, to nije loša stvar. Ja sjutradan takve odgovorne partnere mogu da vratim u ovu zemlju, u druge investicije, jer se pokazalo profitabilnim”, rekao je Jovanović.

Kada su u pitanju odnosi sa političarima, Jovanović kaže da ne poznaje nikoga ko je bio na vlasti u periodu kada je kupio Marbo. Sa aktuelnom vladom ima, ističe, “proaktivan partnerski odnos”.

Sa tadašnjim premijerom Vučićem sarađivao je u slučaju mljekara.

“Obratio sam se Privrednoj komori Srbije u vezi sa slučajem koji je mogao da devastira mliječnu industriju – plasman mlijeka iz EU bez taksi, što bi ugrozilo 4.200 ljudi koje rade za Imlek. Javio mi se premijer, pitao šta treba da se uradi da se zaštiti srpski privrednik. Nakon sedam dana uvedene su barijere”, objasnio je Jovanović, dodajući da je u Hrvatskoj bilo ugroženo 50 odsto stočnog fonda.

Još ne razmišlja o prodaji Imleka. Trenutno im je prioritet izgradnja najmodernije fabrike u Evropi, u Padinskoj Skeli.

Coca-Cola je pokazala interesovanje za Knjaz Miloš. “Velika je konkureencija i interesantno je sa koliko pažnje gledaju na Knjaz Miloš”, rekao je Jovanović.

Biografija Jovanovića

Andrej Jovanović, generalni direktor holding kompanije „Moji brendovi“, koja ujedinjuje Imlek, Bambi i Knjaz Miloš, započeo je karijeru osnivanjem kompanije Marbo Product, navodi se na zvaničnom kompanijskom sajtu.

Profesionalnim i stručnim rukovođenjem, Andrej Jovanović pretvara Marbo u apsolutnog lidera u snacks industriji u zemlji i čitavom regionu Jugoistočne Evrope.

Marbo ubrzo zauzima lidersku poziciju u proizvodnji poznatih snacks brendova Chipsy, Clipsy, Pardon, Max, Minut, Gud.

Ove brendove prepoznaje multinacionalna kompanija PepsiCo i 2008. godine preuzima Marbo. Prije toga, 2006. godine, pokrenuo je kompaniju Anbo u čijem se portfoliu nalaze poljoprivredno dobro Maglić, fabrika Ikarus i preduzeće za proizvodnju, montažu i servisiranje liftova David Pajić Daka.

Godine 2012. učestvuje u osnivanju Private health sektor-a Medigroup, a 2014. započinje rad na razvoju velikih građevinskih projekata kao što je arhitektonsko strukturalni kompleks A Blok, najveći stambeno-poslovni projekat u Beogradu.

U saradnji sa investicionim fondom Mid Europa Partners kupuje Imlek, Bambi i Knjaz Miloš i preuzima vođstvo grupacijom preko nove holding kompanije „Moji Brendovi“. Početkom 2016. godine, nakon uspješnog potpisivanja kupoprodajnog ugovora, postaje jedan od vlasnika kragujevačke KBM banke.