Sve unosniji biznis: Za osnivanje rent-a-car agencije potrebna su vam najmanje 3 vozila

Podijeli

Biznis iznajmljivanja motornih vozila (rent-a-car) sve je unosniji, zbog povećane potražnje.

Registracija kompanije ili preduzetnika koji želi da se bavi ovim poslom definisano je Zakonom o turizmu, koji propisuje uslov svojinu ili pravo korišćenja najmanje tri vozila koja su predmetr iznajmljivanja, a koja ispunjavaju uslove utvrdjene propisima o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Prijava se podnosi organu lokalne uprave, kao nadležnom organu, a potrebno je dostaviti i zahtjev za izdavanje odobrenja za obavljanje djelatnosti pružanja usluga iznajmljivanja vozila koji sadrži podatke o:

– nazivu i sjedištu, odnosno ime, prezime, jedinstveni matični broj i adresu podnosioca zahtjeva;

– nazivu i adresi poslovnice za pružanje rent-a-car usluge.

Potrebno je dostaviti i potvrdu o registraciji u Centralnom registru Privrednih subjekata, dokaz o svojini ili zakupu poslovnog prostora (poslovnice), a pružalac usluga iznajmljivanja vozila sa uslugama vozača (limo service) mora da podnese i dokaz o vozačkom iskustvu vozača od najmanje pet godina.

Privredno društvo, pravno lice ili preduzetnik za obavljanje djelatnosti pružanja usluga iznajmljivanja vozila mora imati obezbijeđenu poslovnicu.

Koliko je rent-a-car isplativ biznis

Djelatnost iznajmljivanja vozila danas se smatra velikim biznisom. I dok su na samom početku razvoja ove industrije njihove usluge koristili šverceri i pljačkaši banaka, danas rent-a-car koriste poslovni ljudi, porodice, putnici i grupe studenata.

U ovom biznisu se na godišnjem nivou vrti oko 40 milijardi dolara. Ukoliko želite pokrenuti neki biznis, a nijeste sigurni koji, rent-a-car je svakako jedna od opcija za razmišljanje. Evo šta treba znati prije nego li odlučite za iznajmljivanje auta.

Opremanje rent-a-car agencije

Kao i u svaki biznis, i u ovaj morate uložiti. S obzirom na to da poslujete s automobilima, i ulaganja su veća. Postoje neka osnovna sredstva koja su neophodna za funkcionisanje rent a car [unionrentacar.com] agencije, koje osim vozila podrazumijevaju i opremanje prostora.

Trebalo bi da osigurate odgovarajući objekat u kojem ćete vršiti usluge. To podrazumijeva kancelariju za primanje klijenata, prostorije za rezervacije, kancelarije za finansije i tehnički prostor. Ne zaboravite ni na parking prostor gdje će se nalaziti i izdavati vozila.

Oprema potrebna za poslovanje rent a car poduzeća podrazumijeva:

● Vozila
● Računari
● GPS uređaje i uređaje za WiFi
● Ad blue tečnost
● Tečnost za stakla
● Ulje
● Automobilske gume
● Kancelarijske stolove i stolice
● Vatrogasne aparate i prvu pomoć
● Automobilske naljepnice
● Kancelarijsku opremu
● Ručne ugovore
● Prospekte
● Uniforme za zaposlene

Većina ovih sredstava predstavlja stalna sredstva, odnosno ona koja ćete koristiti više godina. Gume, ulja, tečnosti, gorivo i ručne ugovore i kancelarijski materijal svakako ćete obnavljati minimum na godišnjem nivou.

Ponuda vozila za najam

Biznis ćete zasigurno započeti kao manja agencija, a kako bude rastao posao, biće veća i ponuda vozila. Ipak, ne možete otvoriti rent-a-car sa jednim automobilom. Iako je zakonski minimum tri vozila, za početak bi bilo dobro da u svom voznom parku imate barem desetak vozila.

Ono što treba imati u vidu je da rijetko ko kupuje vozila da bi ih potom iznajmljivao, jer to predstavlja preveliko ulaganje. I velike i male rent-a-car kuće automobile uzimaju na leasing. Opcija je puno, možete izabrati finansijski leasing, operativni leasing, možete odabrati opciju sa održavanjem ili bez održavanja automobila.

Najbolje je započeti sa klasičnom bazom automobila srednje klase, kao što su Opel Corsa ili jeftinija vozila. Kasnije se uvodi i viša srednja, pa viša klasa, a potom i luksuznija vozila. Vozni park bi trebalo da raste polako, naručivanjem sa po pet automobila.

Vozila koja su predmet iznajmljivanja ne mogu biti starija od pet godina i moraju ispunjavati uslove utvrđene propisima o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Rashodi rent a car agencije

Osim početnog ulaganja u opremanje prostora i kupovine vozila, postoje i stalni rashodi rent-a-car agencije. Kako biste imali prihode od najma vozila, morate ih uvijek održavati u odličnom stanju.

Rashode u ovoj djelatnosti predstavljaju:

● Troškovi registracije
● Pranje vozila
● Servisiranje
● Osiguranje
● Plata za zaposlene i plaćanje prostora agencije ukoliko ga unajmljujete
● Gorivo za vozila
● Leasing rate

Kada ste prebrinuli sva ulaganja, i osigurali se određenim brojem vozila, možete početi razmišljati i o zaradi.

Prihodi rent-a-car agencije

Uslugama iznajmljivanja vozila smatra se najam automobila bez vozača. Posebna vrsta usluge je najam putničkih automobila sa uslugama vozača, odnosno limo service, koji se naravno više naplaćuje.

Cijene najma vozila razlikuju se od modela do modela.Cijena najma bi trebalo da bude manja ako se vozilo iznamljuje na više od 3 dana.

Model automobila nije jedini faktor pri određivanju cijene. I u ovom biznisu postoji nešto što zovemo “sezona”, pa će samim tim vozila u sezoni biti skuplja. Cjenovik bi trebalo formirati tako da najviše cijene najma započnu u maju, vrhunac dostižu kada su u toku juna, jula i avgusta, a na staro se vraćaju u oktobru.

Turisti su i u ovom poslu glavni klijenti, pa je zato ljeto period najveće zarade. Ukoliko otvorite rent a car agenciju na nekom poznatom ljetovalištu ili turističkom mjestu generalno, profit je gotovo zagarantovan.

Druga ciljna grupa kada je ovaj posao u pitanju su definitivno poslovni ljudi. Razne kompanije imaju potrebu za najmom automobila kada su u pitanju poslovna putovanja, a pojedine firme iznajmljuju vozila svojim zaposlenima na korišćenje.

Sa ovakvim preduzećima možete sklopiti razne vrste dogovora, dati im određene beneficije i popust na višemjesečno korišćenje, i tako osigurati sebi stalne mušterije. Sve veći broj odlučuje se za dugoročan najam vozila.

Probijanje na tržište

Ovo tržište na Balkanu je izuzetno veliko, a konkurencija je jaka. Na primjer, kada je u pitanju rent-a-car Beograd broji više od 250 registrovanih rent a car agencija koje posluju na teritoriji grada, a nije puno manji broj aktivnih agencija ni na području Hrvatske koji posluju i u Zagrebu. Probijanje na tržište je i u ovom slučaju težak posao, ali postoje načini da ga ubrzate. Potrebno je sarađivati sa velikim agencijama putem podnajmova, odnosno davanjem vozila njima u najam.

Osigurajte marketing i promociju svog preduzeća. Neophodno je kreirati web stranicu kako bi klijenti mogli lakše rezervisati željeno vozilo. Promocija na internetu podrazumijeva i otvaranje naloga preduzeća na društvenim mrežama. Takođe je korisno klijente informirati i putem letaka u aerodromima i trajektima.

Sve ovo su stvari koje trebate imati u vidu pri otvaranju rent-a-car agencije. Mane ovog biznisa su visoki troškovi osnivanja preduzeća i upitan visok profit u prvoj godini poslovanja. Međutim, potencijal za ostvarivanje višeg profita u budućnosti je veliki.

Razmislite koliko ste spremni uložiti, razmislite o lokaciji na kojoj biste otvorili rent-a-car agenciju (preporučljivo mjesta koja posjećuju turisti), donosite pametne odluke i budite strpljivi. Profit u tom sučaju neće izostati.

Za potrebe ovog teksa korišćen je materijal Poslovnog dnevnika