Čeka li nas novo poskupljenje goriva? Cijene nafte porasle na najviše nivoe u tri mjeseca

Podijeli

Cijene nafte na svjetskim tržištima su porasle i prošle sedmice, drugu zaredom, pri čemu su dosegnule najviše nivoe od polovine novembra prošle godine, ali rekordna proizvodnja u SAD-u onemogućila je veći rast cijena.

Na londonskom tržištu cijena barela tokom sedmice je porasla 1,3 odsto, na 67,12 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3 odsto, na 57,25 dolara.

Od cijena nafte na međunarodnim tržištima zavisi i cijena goriva u Crnoj Gori, pa ne bi trebalo da bude iznenađenja ako se i one povećaju prilikom narednog redovnog usklađivanja.

Litar eurosupera 95 i 98 trenutno košta 1,23 eura, odnosno 1,26 eura dok se litar eurodizela toči po cijeni od 1,19 eura. Lož ulje za veleprodaju košta 1,17 eura. Ove cijene su na snazi od 19. februara i trajaće do 4. marta, kada će biti novo usklađivanje.

Cijene skočile zbog nade u dogovor SAD i Kine

Podršku cijenama pružila je nada ulagača u trgovinski dogovor između SAD i Kine, javljaju agencije.

Nakon prošlonedjeljnih pregovora u Vašingtonu, u nedjelju je predsjednik SAD-a Donald Tramp poručio da će produžiti rok za postizanje dogovora i nakon 1. marta te da se raduje sastanku s kineskim predsjednikom Si Đinpingom kada dogovor bude postignut.

To je podstaklo nadu da će se izbjeći nastavak trgovinskog rata, koji su vodile dvije strane u posljednjih sedam mjeseci uvodeći jedna drugoj uvozne carine.

Ako se postigne dogovor između Vašington i Pekinga o trgovinskim pitanjima, rast dvije najveće ekonomije mogao bi se, nadaju se ulagači, stabilizovati, što bi uticalo i na potražnju za energentima.

Naime, već se duže vrijeme usporava rast najvećih svjetskih ekonomija, posebno kineskog i eurozone, pa se ulagači plaše slabljenja potražnje za sirovinama, pa između ostalih i nafte.

„Cijene nafte, kao i dionica, posljednjih sedmica rastu zahvaljujući očekivanjima da će SAD i Kina postići trgovinski dogovor. Isto tako, vidimo da se smanjuje ponuda nafte od strane OPEC-a”, ocijenio je Endi Lipov, predsjednik kompanije Lipow Oil Associates.