Kako se namještaju tenderi

Podijeli

Tenderi se mogu namjestiti kada naručilac, odnosno državno preduzeće ili institucija ne učestvuju u tome. Radi se o tome da ponuđači namjeste ponude u javnim nabavkama kako bi raspodijelili profit između sebe.

Mnogi od tih mehanizama su davno otkriveni, pa su tako u upustvu srpske Komisije za zaštitu konkurencije opisani najčešći. Sumnjamo da se bitno drugačije “podešava” i u Crnoj Gori.

Portal Nova ekonomija donosi nekoliko prevarnih modela gdje do državnog novca dolaze odabrane kompanije.

Na primjer, ponuđačima koji prihvataju da ne podnesu ponudu ili da podnesu ponudu koja neće biti izabrana, mogu biti ponuđeni podugovori ili ugovori o nabavci od strane firme koja je dobila tender, kako bi podijelili dobit od nelegalno postignute više cijene. Takođe, namještanje ponuda može da uključuje novčane isplate od strane izabranog ponuđača drugim učesnicima u takvoj ponudi.

Ova tzv. kompenzaciona plaćanja ponekad su povezana sa ponuđačima čije su ponude više, tzv. pokrivajuće ponude. U mnogim slučajevima, kompenzaciona plaćanja su olakšana korišćenjem lažnih faktura za plaćanja aktivnosti iz podugovora. U ovu svrhu se zaključuju i lažni ugovori o konsultantskim uslugama, koji se faktički ne realizuju.

Postoji nekoliko prepoznatih i najčešćih oblika namještanja ponuda, koji mogu i da se kombinuju.

Tu je prije svega simulirana ili fiktivna ponuda koja odaje utisak prave konkurencije. Podrazumijeva dogovor ponuđača da neki od njih podnesu ponude koje uključuju bar jedan od sljedećih kriterijuma: da je ponuda viša od ponude dogovorenog ponuđaća, da je ponuda očigledno previsoka da bi bila prihvaćena i da ponuda sadrži specijalne uslove za koje se unaprijed zna da su neprihvatljivi za naručioca.

Drugi oblik namještanja je dogovor između ponuđača gdje “konkurenti” ili ne podnesu ponude ili ih povuku prije otvaranja, tako da “izabrani ponuđač” dobije posao.

Na kraju, tu je i podjela tržišta, tako da se ne miješaju jedni drugima u zone djelovanja bilo da su to određena preduzeća naručioci bilo da je to neki region.

Lošem glasu javnih nabavki ne pomažu ni slučajevi sumnjivih ili netransparentnih javnih nabavki, koji su dobili veliku pažnju javnosti, a ostali su neriješeni.