Ovo je zemlja sa najvećim rezervama zlata i deviza u Evropi

Podijeli

Najveće rezerve zlata i deviza u Evropi ima Švajcarska, podatak je referentnog izvora The World Factbook koji deluje pri Centralnoj obavještajnoj agenciji SAD-a.

Na mapi koju je objavio The World Factbook, prikazane su rezerve deviza i zlata u dolarima u svim evropskim zemljama, a koje su na raspolaganju centralnoj monetarnoj vlasti za korišćenje u ispunjavanju platnobilansnih potreba, prenosi Klix.ba.

Prema toj mapi, rezerve zlata i deviza u Švajcarskoj iznose 679,3 milijarde dolara. Na drugom mjestu je Rusija sa rezervama zlata i deviza u vrijednosti od 418,5 milijardi dolara, a na trećem mjestu je Njemačka sa rezervama deviza i zlata u vrijednosti od 185,3 milijarde dolara.

Rezerve zlata i deviza u vrijednosti između stotinu i dve stotine milijardi dolara imaju i Češka, Francuska, Italija, Velika Britanija, Poljska i Turska.

Rezerve zlata i deviza u Srbiji iznose 10,7 milijardi dolara, dok se na posljednjem mestu mape smjestila Estonija sa rezervama zlata i deviza u vrednosti od 389 miliona dolara, a odmah iznad nje je Crna Gora.