Prvi standard za mjerenje doprinosa zaposlenih kompaniji

Podijeli

Često se kaže da jedna kompanija vredi onoliko koliko vrijede njeni ljudi. Oni predstavljaju njenu najveću vrijednost, ali i najveće troškove – do čak 70 % ukupnih poslovnih rashoda. Kako onda izmeriti isplativost ulaganja kompanije u zaposlene? To će uskoro biti znatno lakše zahvaljujući prvom međunarodnom standardu za izvještavanje o ljudskom kapitalu.

Zbog toga što postoji mnogo sistema i procesa upravljanja ljudskim resursima, precizno mjerenje doprinosa zaposlenih performansama poslovanja, kao ni poređenje na globalnom nivou, nije jednostavno.

ISO 30414:2018, Upravljanje ljudskim resursima – Smjernice za interno i eksterno izvještavanje o ljudskom kapitalu, jeste prvi međunarodni standard koji organizaciji omogućava da dobije jasan pregled stvarnog doprinosa svojih zaposlenih. Ovaj standard pruža smjernice o osnovnim oblastima upravljanja ljudskim resursima kao što su: organizaciona kultura, regrutovanje i promet, produktivnost, zdravlje i bezbjednost i liderstvo. Standard ima za cilj da organizacijama pomogne da maksimiziraju doprinos zaposlenih dugoročnom uspjehu kompanije i njenim performansama. Primjenjiv je u preduzećima svih vrsta i veličina, a naročito je značajan za multinacionalne kompanije, jer će pomoću njega moći da kontrolišu aktivnosti vezane za ljudske resurse.

Izvor: Portal Kvalitet