Hrvatska ograničava rast keš kredita

Podijeli

Nekoliko mjeseci nakon što je upozorila na ubrzan rast gotovinskih kredita, Hrvatska narodna banka donijela je mjere kojima će bankama otežati njihovo odobravanje, tako da će ubuduće odobravati manje iznose i na kraći rok.

Za sve kredite koje odobravaju na rok duži od pet godina, HNB bankama preporučuje da primjenjuju jednake kriterijume kreditne sposobnosti klijenata kao u slučaju stambenih kredita.

To znači da oni koji primaju plaću do iznosa prosječne mogu biti kreditno opterećeni jednom četvrtinom tog iznosa, a onima s većim plaćama može biti ovršena najviše trećina prosječne plaće, kako je to definisano zakonom.

HNB smatra da su pri odobravanju gotovinskih kredita banke primjenjivale blaže uslove nego u slučaju stambenih te da su im odobravale skuplje nenamjenske kredite čak i uslovima kada procjenjuju da klijent nije kreditno sposoban za stambeni kredit. S druge strane, upravo ograničavanje stambenog kreditiranja ograničenjima koja je donio zakon nagnao je mnoge građane da posegnu i za gotovinskim kreditima, a banke su to, očito, iskoristile, piše Jutarnji list.

Prema podacima centralne banke, gotovinski nenamjenski krediti povećani su tokom 2018. za 5,4 milijarde kuna te sada iznose gotovo 40 posto ukupnih kredita domaćinstvima. Ti nenamjenski krediti s dugim rokom dospjeća, smatraju u HNB-u, po svojem karakteru i nijesu pravi potrošački krediti.

Dodatni izvor rizika predstavlja činjenica da Hrvatski registar obaveza po kreditima (HROK) još nije nastavio s radom, pa je pravo stanje duga tražitelja kredita, ali i njegove sposobnosti servisiranja tog duga, teško tačno utvrditi.

Banke kažu da će se uskladiti proces odobravanja gotovinskih kredita s novim pravilima te ne očekuju da bi se novonastale okolnosti mogle u znatnijoj mjeri odraziti na njihovo poslovanje.

Willibald Cernko, glavni direktor za rizike Erste grupe i predsjednik NO-a hrvatskog Erste Banka, rekao je da se to očekivalo s obzirom na razgovore s HNB-om.

“Preduzeli su mjere koje smo već vidjeli u Slovačkoj i nekim drugim zemljama kako bi se izbjeglo pregrijavanje tržišta gotovinskih kredita. Na hrvatski Erste to neće uticati negativno. Jednostavno, riječ je o balansiranju tržišta”, rekao je Cernko prilikom predstavljanja izvješća za prošlu godinu u Beču.

Ni u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) nijesu zabrinuti.

“Mjere HNB-a učiniće kreditiranje sigurnijim i za banke i za građane. Postroženi uslovi kreditiranja vjerovatno će rezultirati blagim smanjenjem potražnje za nenamjenskim kreditima iako je povjerenje klijenata na rekordnim nivoima. Istovremeno je moguće daljnje smanjenje cijene zbog i dalje velike ponude novca”, kazao je David Tomašek, direktor Ureda za strateški razvoj HPB-a.