Slovenačke banke povećale cijene usluga

Podijeli

Slovenačke banke i štedionice su prošle godine povećale cijene većine usluga platnog prometa, javila je Banka Slovenije.

Povećanja su bila veća u tradicionalnim segmentima usluga, kao što su over-the-counter plaćanja, a niža u modernim, onima kada se vrše plaćanja e-bankama.

Uštede na promjeni pružaoca usluga su čak i veće od unaprijed plaćenih i mogu doseći i do 296 eura s tradicionalnim klijentom, prenosi SEEbiz.

I za tradicionalnog klijenta i za e-klijenta najjeftinija je prošle godine bila Delavska hranilnica, a najskuplja je bila za tradicionalnog klijenta SKB-a i za e-klijenta NLB, najnoviju analizu Banke Slovenije o naknadi 12 banaka i tri štedionice za usluge platnog prometa košara tih usluga.

Godišnji trošak košare usluga banke, mjeren metodologijom Banke Slovenije (BS) i Udruženja potrošača Slovenije (ZPS), odnosno štedionice zaposlenih za tradicionalnog kupca, iznosi 31,85 eura (BS Basket). 47,64 eura (košara ZPS) i e-klijent 27,23 eura (košara BS) ili 37,56 eura (košara ZPS).

U međuvremenu je taj trošak za tradicionalnog klijenta u SKB-u dostigao 169,71 eura (košara BS). 343,32 € (košara ZPS). Za e-klijenta godišnji trošak u NLB-u bio je 56,23 EUR (BS Basket). 95,16 eura (košara ZPS).

“Obračun pokazuje da tradicionalni klijent može uštedjeti do 295,68 eura godišnje (pomoću korpe ZPS) ili promjenom pružatelja platnih usluga. 137,86 eura (košara BS), e-klijent do 57,60 eura (košara ZPS) 29 eura (košara BS), ”napisali su.

U segmentu pravnih osoba razlike su zbog znatno većeg broja transakcija i viših naknada još veće. Ovdje pravna osoba, kao tradicionalni kupac, uštedi do 945,26 eura godišnje promjenom pružaoca usluga, te e-klijentom do 362,10 eura godišnje.