Arapi u Crnoj Gori uložili više od 220 miliona eura

Podijeli

U Crnoj Gori je, prema podacima Centralne banke, iz arapskih zemalja u posljednje četiri godine uloženo više od 223,5 miliona eura.

Tu sumu će, prema pisanju Vijesti, dodatno uvećati Abu Dhabi Ports, ako se obistini njihov plan da preuzmu Luku Bar a o čemu su u toku pregovori sa crnogorskom Vladom.

Najznačajnija investicija iz arapskih zemalja do sada je nautičko naselje Porto Montegro, kojeg je državni fond Dubaija 2016. godine kupio za nepoznat iznos novca od pokojnog kanadskog milijardera Pitera Manka.

Među ostalim većim ulaganjima su podgorički poslovni centar The Capital Plaza i Novi duvanski kombinat u Podgorici, dok je na čekanju investicija Katari Diara u luksuzni rizort u uvali Pržna, koji nije počeo da se gradi ni skoro 10 godina od najave.

Samo u prethodnoj godini, kada su Emirati bili najveći strani investitor u Crnoj Gori, u budžet se, prema podacima Centralne banke, slilo 40 miliona eura od investitora iz arapskih zemalja.

U MANS-u sumnjaju u porijeklo arapskog novca

Iako je to novac koji godi našoj ekonomiji, na putu ka EU mogao bi biti smetnja, smatra Biljana Matijašević iz MANS-a, koja kaže da bi prvo trebalo uraditi studiju opravdanosti prodaje Luke.

“Neće to biti plus Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji iz prostog razloga zato što su arapske destinacije dugo važile kao destinacije za pranje novca, kao destinacije odakle dolazi prljav novac. I bez obzira što su one napredovale u određenom smislu i usvojile određenu regulativu, Evropska unija je i dalje vrlo oprezna kada su te destinacije u pitanju”, kaže Matijašević za Vijesti.

Ona ocjenjuje i da bi dodatni minus, mogli biti zahtjevi za dobijanje crnogorskog državljanstva iz arapskih zemalja, budući da smo već upozoreni da takav program ekonomskog državljanstva može usporiti put ka evropskoj porodici.