Račun za struju EPCG

Jerlagić: Tarifni paketi za struju su “šarena laža”

Podijeli

Tarifni modeli cijena električne energije, ili blok tarife, uvode oni sistemi koji nemaju dovoljno energije, koji uvoze energiju i onda na taj način stavljaju okove na ukupnu potrošnju struje, smatra bivši direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, Amer Jerlagić

On, međutim, smatra da su tarifni modeli koje od 1. maja uvodi Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) prevaziđen model koji je imao smisla prije 60 ili 70 godina.

“Tarifni modeli za struju su šarena laža. Sada je 21. vijek i nije normalno sputavati potrošače da koriste manje energije. Pa nijesu ovo 50-e i 60-e godine prošlog vijeka, kada su tarifni modeli, odnosno blok tarife, imale smisla”, kazao je Jerlagić u emisiji Kontekst televizije Al Jazeera.

Na pitanje voditeljke šta je rješenje, Jarlagić kaže da treba zadržati niže cijene kilovat sati.

“Logičnije bi bilo da tarife svakako budu niže a ne da nas sprečavaju da trošimo onoliko koliko nam je potrebno. U situaciji kada u regionu imamo dovoljno energije, tarifni modeli gube smisao”, dodao je Jerlagić.

Srbija i Bih na jednoj, Makedonija i Crna Gora na drugoj strani

Govoreći o energetskom bilansu regiona, Jerlagić je napravio dvije grupe.

“BiH i Srbija imaju najjeftiniju cijenu struje u Evropi. Srbija je, kada je uvoz u pitanju, oko pozitivne nule, BiH izvozi dok Makedonija i Crna Gora uvoze više nego što proizvode.

„S te strane tržište donekle ‘pegla’ te odnose i logično je što je cijena struje nešto skuplja u te dvije države regiona. U Srbiji, recimo, nema potrebe za skupljom energijom jer je sektor amortizovan i nema potrebe za novim investicijama, dok Makedonija i Crna Gora zavise od cijena na berzi“, naveo je Jerlagić.

Gubici ne smiju ići na teret potrošača

Govoreći o trošku gubitaka, Jerlagić kaže da je to svaka zemlja regulisala na svoj način. U svakom slučaju smatra da on ne smije ići na račun potrošačima.

“Nema se prava da se ti gubici stavljaju na teret potrošačima, već se elektroprivrede moraju nositi sa svojim problemima gubitaka, odnosno, da ih tjeraju prema onim gubicima koji su tehnički, a to je između 6 i 8 odsto”, naveo je Jerlagić.

Većina elektroprivreda ima značajne gubitke, kaže on i dodaje da su najmanji u BiH, ispod 10 odsto, dok je prosjek u regionu oko 14 i 15 odsto.

“Svaki izgubljeni kilovat sat je nešto što se ne može fakturisati. Ono što se napravi to se i naplati ali ne i ono što se izgubi. Pitanje je kako koja elektroprivreda pripisuje te gubitke, odnosno, kome ih stavlja na teret – da li kupcima kroz tarifu ili na neki drugi način”, kazao je Jerlagić.

U emisiji su učestovali i sagovornici iz Podgorice i Zagreba, a cijeli prilog možete pogledati u videu: