Popoviću dva miliona eura od IRF-a za hotel u centru Podgorice

Podijeli

Vladin Investiciono-razvojni fond (IRF) nastavio je da kreditira podgoričku kompaniju Carine, koja je u vlasništvu biznismena Čedomira Čeda Popovića.

Prema podacima Dana, ta kompanija je tokom prošle godine od IRF-a dobila dva miliona eura za posao rekonstrukcije postojećeg objekta mješovite i centralne namjene u hotel sa četiri zvjezdice. Dan je stupio u kontakt sa Popovićem koji je potvrdio novi kreditni aranžman koji je dobio od vladinog fonda.

“Novac je odobren za rekonstrukciju naše imovine u centru grada i gradnju hotela. Radi se kompletna prednja i zadnja strana. Hotel će imati 30 soba, dvije kongresne sale i ostale sadržaje”, rekao je Popović i dodao da kompanija Carine uredno isplaćuje kreditne obaveze.

“Sve kredite uredno vraćamo. Nismo imali kašnjenja ni po jednom od odobrenih kredita”, kazao je Popović.

IRF vjeruje Carinama

IRF je i ranije kreditirao kompaniju Carine. Tokom 2017. godine Popovićeva firma dobila je kredit od tri miliona eura za potrebe rekonstrukcije hotelskog kompleksa „Park“. Mediji su u martu 2018. godine objavili da je hotel „Park“ primio prve goste.

Iz kompanije Carine tada su saopštili da namjeravaju da prošire kapacitete, jer su njihovi partneri iz Njemačke zainteresovani da dovode veći broj gostiju. Menadžer te kompanije Vlado Popović rekao je u martu prošle godine daće novi objekti biti otvoreni na ljeto 2019. godine i da je planirana izgradnja depandansa kod hotela „Park“, sa oko 40 soba, kao i izgradnja hotela visoke kategorije u Kumboru sa 170 soba.

Popovićeva kompanija je tokom 2016. godine dobila dva kredita od Investiciono-razvojnog fonda. Jedan od 1,4 miliona eura za refinansiranje tekućih kreditnih dugova. Radi se o kreditu koji je odobren posredstvom banke. Drugi kredit od dva miliona iste godine je odobren za hotelski kompleks „Park“.

I u 2015. godini Carine su dobile kredit od tri miliona za rekonstrukciju istog hotelskog kompleksa. Iste godine odobreno je od IRF-a ukupno tri miliona eura za investicioni projekat depadans hotela „Delfin”. Za hotel „Delfin“ Popovićeva firma je od vladinog fonda dobila 800.000 eura i tokom 2013. godine.

Mediji su tokom 2016. godine objavili da su Carine među 18 kompani ja koj e su na osnovu sporazuma Ministarstva održivog razvoja i turizma i IRF-a stekle pravo na subvencionisanje kamatne stope shodno objavljenom programu subvencionisanja kamatne stope na kredite odobrene privrednim društvima i preduzetnicima iz oblasti turizma i ugostiteljstva. Korisnici navedene subvencije mogu koristiti u iznosu od najviše 50 odsto za velika, 60 odsto za srednja i 70 odsto kamatne stope za mala preduzeća, s tim što se ova kamatna stopa zbraja sa kamatnom stopom IRF-a. Radi se o subvencijama oročenim na devet godina, koje za cilj imaju izgradnju novih 76 hotela.

Popović je ranije saopštio da imaju sve potrebne dozvole za gradnju hotela sa četiri zvjezdice. Carine su se dogovorile prije gradnje i sa stanarima nekoliko zgrada, koji su u početku bili protiv gradnje hotela.