Slučaj Autoput: Ponudu Amerikanaca smo odbili kao nepovoljnu, a Kinezima ćemo platiti više?

Podijeli

Ugovorne stavke o izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa o roku izgradnje – maj 2019. i cijene – 809,6 miliona eura, biće, to je već jasno, prekoračene.

Rok za završetak radova je druga polovina naredne godine, a koliko će nas na kraju koštati cijeli posao, uključujući “zaboravljenu” petlju Smokovac te vodovodnu i elektro mrežu, trenutno samo možemo pretpostaviti. Investitor je nedavno saznao da će sa kineskim CRBC-om, koja gradi autoput, sklopljen dogovor da se dodatni radovi završe za oko 85 miliona eura, o čemu će uskoro biti sačinjen aneks ugovora.

Ne bi bilo iznenađenje da to ne bude krajnji trošak.

Vijesti su prije dva dana javile da je Ministarstvo saobraćaja, na čelu sa tadašnjim šefom Ivanom Brajovićem, oštetilo državu za 134 miliona eura propustima do kojih je došlo prilikom priprema za gradnju auto-puta Podgorica – Mateševo prije pet godina, što je oko 2,5 odsto crnogorskog BDP-a.

To tvrde izvori “Vijesti” dobro upućeni u dešavanja oko izgradnje auto-puta.

Nakon dodatnih troškova, dionica auto-puta duga 42,5 kilometara koštaće ukupno oko 1,3 milijarde eura, odnosno 300 miliona više nego što je najavljeno prije pet godina. Riječ je o iznosu do kojeg se navodno dođe kada se obračunaju osnovna cijena radova, dodatni i zaboravljeni radovi, kamate i kursne razlike.

Ako se to ispostavi preciznom računicom, ispašće da je Vlada loše računala od početka. Naime, ponuda američko-turskog konzorcijuma Bechtel-Enka, koja je gradila mrežu autoputeva na Kosovu i Albaniji, za prvi crnogorski autoput nudila je 1,2 milijarde eura. To je odbijeno, jer su Kinezi bili jeftiniji. Koliko će zaista biti jeftiniji i da li će biti uopšte, znaćemo tek na kraju obavljenog posla i podvlačenja crte.

Propusti Vlade zbog kojih će cijena gradnje biti značajno do ugovorene, prema pisanju Vijesti, ogledaju se u tome što je Vlada u cijeli posao ušla samo na osnovu idejnog rješenja, uz loše geodetske podloge, što u ugovoru o izgradnji nijesu nevedeni svi radovi, poput petlje “Smokovac”, elektro i vodovodne mreže i svih porilaznih puteva na ostalim petljama.

Do dodatnih troškova došlo je i što je kredit uzet u dolarima, bez zaštite od kursnih razlika.

Dodatnih 85 miliona eura koštaće u ugovoru zaboravljena prva faza petlje “Smokovac” zajedno sa naplatnom rampom i rekonstrukcijom nekoliko ulica na Zlatici, izgradnja vodovodne mreže duž cijele trase dionice auto-puta i nekoliko prilaznih puteva za ostale petlje, kao i nekoliko drugih sitnijih radova.

Izgradnja trafo-stanica i elektromreže za dionicu auto-puta će koštati ranije neplaniranih 31 miliona eura.

Vlada je već dala saglasnost svojoj kompaniji Monteput da uzme kredit za taj iznos i raspiše tender za izvođača.

Ukupan trošak od oko 116 miliona za zaboravljene radove Vlada je morala da podijeli i da izdvoji elektromrežu, jer prema osnovnom ugovoru, dodatni radovi mogu iznositi najviše do 10 odsto prvog ugovorenog iznosa.

Izvori “Vijesti” navode da se dodatnih oko 18 miliona štete odnosi na izgubljenu dobit od naplate putarine, jer će završetak dionice kasniti 15 ili 16 mjeseci.

Problem je i što sada prva rata za osnovni kredit dolazi na naplatu šest mjeseci nakon završetka, dok je raniji plan bio da taj period traje dvije godine, koliko i probni period korišćenja autoputa.

Prvu informaciju da u ugovoru o izgradnji dionice nema petlje, elektro i vodovodne mreže, o čemu je tada CRBS obavijestio Vladu, “Vijesti“ su objavile prije godinu i po.

Premijer Duško Marković tada je prvo rekao da Vlada smatra da završetak tih radova jeste obaveza CRBC-a, u okviru ugovorene cijene od 809 miliona eura, zaprijetivši i angažovanjem arbitraže.

Da poslovi ulaze u ugovorene obaveze, tada je kazao i ministar saobraćaja Osman Nurković.

“Dilema je da li je petlja ugovorena obaveza ili ne. Na tom pitanju radi komisija koju sam formirao i uskoro ćemo sjesti sa izvođačem.

Čitajte i:

Petlju Smokovac ipak grade Kinezi: Dodatni radovi koštaće oko 85 miliona eura