Pozitivni ekonomski izgledi za Zapadni Balkan, očekuje se rast od oko 4 odsto

Podijeli

Pozitivni ekonomski izgledi za Zapadni Balkan su neupitni, a očekuje se da će prosječni rast BDP-a u 2020. biti blizu četiri odsto, izjavila je generalna sekretark Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu u Sarajevu na sastanku Odbora Organizacije, koja je vrsta operativnog tijela zemalja Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

“Regija napreduje i ima pozitivnu ekonomsku perspektivu. U posljednjih nekoliko godina regija bilježi neprekidan ekonomski rast, a analitičari se slažu da će se taj trend nastaviti u srednjoročnom razdoblju, a očekuje se da će se taj trend učvrstiti i da će u 2019. godini prosječno povećanje iznositi 3,5 posto, dok će u 2020. biti 3,8 odsto”, rekla je Bregu.

Dodala je kako će predstojeći izazovi biti veliki.

“Realno je očekivati ​​da će program rada Evropske unije uticati na proces njenog širenja na Zapadni Balkan. Istovremeno će se provjeravati vjerodostojnost i spremnost Zapadnog Balkana na ispunjavanje kriterijuma da se pridruži EU”, rekla je Bregu.

Odbor je obaviješten da je Bosna i Hercegovina preuzela predsjedanje PACE-om i da priprema Kosovo za preuzimanje sljedećeg predsjedništva.