Kako odgovoriti na pitanje: “Zašto baš Vas da zaposlimo?”

Podijeli

Naizgled jednostavno pitanje za odgovoriti koje se često postavlja na intervjuima za posao je: “Zašto bismo baš vas trebalo da zaposlimo?”.

Kako dobro odgovoriti na to pitanje savjetovala je za CNBC Suzi Velč, autorka i poslovna novinarka.

Prema njenim riječima, za dobar odgovor budite spremni da pogodite tri mete zaredom, jer ako to ne učinite vi, idući dobro pripremljeni kandidat hoće, piše Poslovni dnevnik.

Početak odgovora bi trebalo da zvuči ovako: Trebalo bi da me zaposlite jer imam vještine, vrijednosti i želju za rezultatima od prvog radnog dana.

Tu izjavu ćete pojačati ako slijedite tri iduća koraka.

1. Istaknite svoje vještine

Prvo objasnite vještine koje im nudite i kako ste zbog njih, baš vi, savršen odabir za ponuđen posao.

Na primjer: Potrebna vam je kvantitativna analiza. To je bio moj glavni predmet na fakultetu. Ili: Tražite inovacije? To je upravo ono što sam radio na svom prethodnom poslu.

“Ključ je u tome da budemo što konkretniji. S vašim posebnim sposobnostima i iskustvima, vi ste dio slagalice koji traži kompanija”, istaknula Velč.

2. Pokažite svoje vrijednosti

Vrijeme je da istaknete kako se vaše vrijednosti i vrijednosti organizacije podudaraju.

“Ovo su vrijednosti vaše kompanije koje ja slučajno jako dobro poznajem. I ono što je sjajna vijest – ne samo da dijelim te vrijednosti, ja ih i sprovodim u djelo”.

Velč je dodala da ćete dobiti bonus bodove ako imate stvarnu priču “koja pokazuje demonstraciju te izjave u akciji, s primjerom vaše upornosti i autentičnosti”.

3. Recite im koliko želite posao

Biti transparentan o tome kako želite posao, napomenula je Velč, može biti neugodno. No traženje posla je nezgodno i ranjivo iskustvo, a imati pri tom ravnotežu i staloženost, otkrivajući dušu i želju za poslom potencijalnom poslodavcu – nevjerovatno je moćno.

Velč podstiče sve koji traže posao da iskreno kažu koliko žele određenu poziciju, jer će to poslodavci ocijeniti privlačnim i autentičnim.

Vjerovatno ćete dobiti spomenuto pitanje na intervjuu za posao. Ključ je, poručila je Velč, “da ne dopustite da vas ono zbuni”.