Pesimizam u američkoj centralnoj banci

Podijeli

Američka centralna banka (Fed) ne namjerava da više podiže kamatne stope ove godine, suočena sa većim usporavanjem privrednog rasta i nižom inflacijom u državi.

Ključna kamatna stopa koju je Fed ostavio nepromijenjenom ostaće između 2,25 i 2,50 odsto u 2019. godini, saopštila je američka centralna banka poslije sastanka njenog monetarnog savjeta, prenose agencije.

Fed je u prognozi u decembru izrazio očekivanje da će biti dva povećanja kamatne stope tokom ove godine od četvrtine procentnog poena (0,25 odsto).

Centralna banka SAD sada predviđa povećanje kamate od četvrtine procentnog poena 2020, i nijedno u 2021. godini. Banka je izrazila pesmističkiji pogled na privredu za naredne tri godine.

Fed je tako dalje smanjio predviđanje privrednog rasta za 2019. godinu na 2,1 odsto, umjesto 2,3 odsto koliko je procijenjeno u decembru.

To je takođe mnogo niže nego što predviđa administracija predsjednika Donalda Trampa, koja prognozira privredni rast od 3,2 odsto ove godine. Većina prognoza privatnih ekonomista bliža je prognozi Feda nego prognozi administracije.

Inflacija će, prema predviđanjima, banke ostati slaba na 1,8 odsto u odnosu na 1,9 odsto koliko je procijenjeno u projekcijama prije tri mjeseca.

Ovi potezi banke ukazuju da neće biti znatnijih povećanja kamatnih stopa za pozajmljivanje za potrošače i firme.