Hrvatska željeznica najgora u EU

Podijeli

Hrvatska je najgora u EU po efikasnosti željezničkih usluga, pokazalo je najnovije istraživanje Evropske komisije u kojemu se ocjenjuju učestalost željezničkih linija, tačnost, brzina i cijena, piše HRT.

“Najviša ocjena je 7. Prosjek EU-a iznosi 4,33, a Hrvatska je ocijenjena s 2,66. Zbog velikih ulaganja – kvalitet prometa znatno je bolja, ali ne i bezbjednost. Prosječan broj poginulih na milion stanovnika na saobraćajnicama u EU je 49, a kod nas čak 80”, objavio je HRT.

“Još jedan problem Hrvatske je korišćenje alternativnih goriva i obnovljivih izvora energije u saobraćaju. Imate vrlo malo punionica za električne automobile”, rekao je portparol Evropske komisije za transport Enrico Brivio za HRT.

Kako prenosi HRT, Evropska unija je zabrinuta što se u nekim projektima za koje je Hrvatska dobila znatan novac, poput radova na dionici pruge Dugo Selo-Križevci, kasni na sprovođenju.

“Mi imamo jedno zlatno pravilo: Ako ne iskoristiš novac, gubiš ga. Ova godina je uistinu ključna. Ako se ne dokaže da Hrvatska može iskoristiti taj novac bojim se da će doći do određenog smanjenja”, komentarisala je Maja Bakran Marcich, zamjenica glavnog direktora za mobilnost i promet u EK.

Budžet za saobraćaj Unije u sljedećih sedam godina mogao bi iznositi čak 100 milijardi eura. Mnogo će se ulagati u zaštitu okoline i primjenu čištijih goriva u saobraćaju. To je jedina grana u kojoj se povećava emisija štetnih gasova pa će Unija pomoći razvoj željeznica i riječnih plovnih puteva te rasteretiti putni saobraćaj, koji je uzrok najvećeg zagađenja, piše HRT.