Struja poskupljuje i u Hrvatskoj: Od aprila za preduzeća, od ljeta i za građane

Podijeli

Preduzetnicima koji se snabdijevaju električnom energijom putem tzv. garantovane usluge Hrvatske elektroprivrede (HEP) od 1. aprila struja će poskupjeti za više od 20 posto, a pojedinim grupama i 30-ak posto, prenose zagrebački mediji.

Početkom juna na udaru poskupljenja mogli bi se naći i građani koji koriste HEP-ovu univerzalnu uslugu, doduše u nešto manjoj mjeri nego preduzetnici.

Nove tarife za garantovano snabdijevanje električnom energijom za preduzetnike baziraju se na nedavnoj promijenjenoj metodologiji Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA). Do korekcije tarifa došlo je zbog naglog porasta cijena električne energije na veleprodajnom tržištu tokom 2018. godine.

Poskupljenje će pogoditi desetak posto potrošača koji koriste garantovanu uslugu u okviru bijelog dvotarifnog modela. Njima cijena energije skače s 54 lipe po kilovatsatu na 75 lipa po kilovatsatu, i to u višoj tarifi, te s 32 na 44 lipe po kilovatsatu u nižoj.

“Privrednici koji se nađu pogođeni spomenutim računima u roku od dva mjeseca mogu promijeniti davaoca usluge, odnosno preći na nekog drugog od tržišnih snabdjevača jer su oni cjenovno povoljniji od HEP-a. Ako to propuste učiniti u navedenom roku, onda im za iduće razdoblje slijedi nova kazna jer im opet raste cijena, i to u većoj tarifi na 85 lipa po kilovatsatu, a u nižoj na 50 lipa’, pojasnio je za Slobodnu Dalmaciju Nenad Kurtović, stručnjak za energetsko tarifiranje u udruzi Splitski potrošač.

Inače, početkom marta HERA je izradila novu metodologiju kako bi se izbjegla situacija koja se dogodila prošle godine. Naime, zbog naglog rasta cijena električne energije na tržištu tarife za garantovanu isporuku, koju osigurava HEP, u drugoj polovini 2018. bile su manje od berzovnih cijena (pogotovo za prva dva mjeseca korišćenja), što je protivno zakonskim odredbama.