Šefica MMF-a za jače oporezivanje tehnoloških kompanija

Podijeli

Direktorka Međunarodnog Monetarnog Fonda (MMF), Kristin Lagard pridružila se rastućoj težnji za većim oporezivanjem tehnoloških kompanija, kao dio šireg pregleda “zastarjelih” pravila o globalnom korporacijskom porezu.

U svom govoru u Vašingtonu, Lagard je rekla da Vlade država moraju da reaguju na rastuću zabrinutost da digitalne kompanije plaćaju mali porez u većini zemalja u kojima posluju, piše londonski Guardian a prenosi BizLife.

Prošle godine je kancelar Velike Britanije Filip Hamond optužio međunarodnu zajednicu za “bolno spor” napredak u razvoju globalno priznatih digitalnih poreza. On je rekao da će Velika Britanija to učiniti samostalno sa dva odsto poreza na veće digitalne kompanije.

Ovog mjeseca je francuski ministar finansija Bruno Le Maire iznio planove za prikupljanje oko 500 miliona eura, od pet odsto poreza na 30 tehnoloških firmi, uključujući Google, Apple i Facebook.

Lagard je istakla da je bilo potrebno ponovo razmisliti nakon nekoliko izvještaja, uključujući MMF-ov iz ovog mjeseca, koji iznose da sistemi poreza na dobit ne odražavaju promjene u globalnoj ekonomiji.

Bez pojedinačnog imenovanja firmi, ona je rekla da podsticaj za ponovno razmišljanje međunarodnog oporezivanja korporacija proizilazi iz porasta visoko profitabilnih, tehnoloških biznis modela.

“Trenutna međunarodna ‘arhitektura’ korporativnog oporezivanja je u osnovi zastarela”, istakla je ona.

Kako je rekla, analiza MMF-a pokazala je da su troškovi multinacionalnih kompanija koje prebacuju oporezivi profit na mjesta s niskim porezima, najsiromašnije zemlje “stajale” stotine milijardi dolara izgubljenih prihoda.

U izvještaju ovog mjeseca otkriveno je da je 150 najsiromašnijih zemalja izgubilo oko 200 milijardi dolara prihoda godišnje.

Ona je pozvala vlade da sarađuju na prevazilaženju logističkih i pravnih prepreka za ponovno “iscrtavanje” poreskih pravila.