Od aprila ćemo letjeti na novi, udaljeni aerodrom u Istanbulu: 40 kilometara do centra grada

Podijeli

Putnici koji iz Crne Gore putuju za Istanbul aviokompanijom Turkish Airlines od aprila će slijetati na novi aerodrom, koji je prošle jeseni pompezno otvoren kao nova turska uzdanica.

Osim komfora i modernih servisa, putnicima, međutim, na ruku nikako ne ide lokacija samog aerodroma – vazdušna luka je od centra Istanbula udaljena oko 40 kilometara, što će predstavljati ne samo veću potrošnju dragocjenog vremena, već i novca.

Dosadašnji aerodrom u Istanbulu faktički je bio u gradu i taksijem se do centra stizalo za nepunih pola sata. Sada će putnicima trebati makar još toliko, da se od novog aerodroma prevezu do grada.

Najveći aerodrom na svijetu

Novi istanbulski aerodrom, treći u tom gradu, kad bude kompletno izgrađen biće najveći na svijetu, a očekuje se da će prije 2030. moći da opsluži 150 miliona putnika godišnje.

Projektovan je tako da se može naknadno nadograditi za prijem do 200 miliona putnika godišnje.

Poređenja radi, najprometniji aerodrom na svijetu Hartsfield-Jackson u Atlanti je u 2017. imao 105 miliona putnika.

Izgradnja aerodroma je, kako je ranije objavljeno, koštala oko 10,5 milijardi eura.

Turkish Airlines povećava broj linija prema Podgorici

Nedavno je saopšteno da će Turkish Airlines povećati broj linija od Istanbula prema Podgorici, što svjedoči o sve većoj zainteresovanosti turskih državljana, prije svega biznismena, za Crnu Goru.

Broj kompanija koje su turski državljani osnovali u Crnoj Gori je premašio 2.000, a bolju avio-konekciju koristi i sve više crnogorskih građana koji posjećuju Istanbul.

Turski avio-prevoznik će ovog ljeta, kako je ranije saopšteno, broj linija za Podgoricu povećati na čak 14 nedjeljno, što znači da će svakog dana, uključujući i vikende, iz Istanbula biti po dva leta.

O tome više čitajte u posebnoj vijesti:

Turkish Airlines povećava broj linija Istanbul – Podgorica na 14 nedjeljno