Svijetu treba sve više energije

Podijeli

Svjetska potražnja za energijom porasla je prošle godine 2,3 odsto, na šta je uticao globalni ekonomski rast i pojačana potreba za grijanjem i hlađenjem u pojedinim svjetskim regijama, objavila je Svjetska energetska agencija (IEA).

Potražnja za gasom posebno je izražena u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kažu u IEA-u, prenosi SEEbiz.

Porasla je i potražnja i za drugim energentima, a fosilna goriva su već drugu godinu zaredom podmirila gotovo 70 odsto rasta. Solarna i energija vjetra rasle su dvocifrenim tempom, pri čemu je samo solarna energija porasla 31 odsto. Ipak, to nije bilo dovoljno kako bi se podmirila pojačana potražnja za električnom energijom širom svijeta, što je povećalo potrošnju uglja.

Kao rezultat toga, globalne emisije ugljen dioksida (CO2) povezane s energijom porasle su 1,7 odsto na 33 gigatona u prošloj godini. Upotreba uglja samo u proizvodnji električne energije premašila je deset gigtona, a većina dolazi iz elektrana na ugalj novije generacije u Aziji.

Električna energija nastavlja da se pozicionira kao energent budućnosti – globalna potražnja za električnom energijom u prošloj godini porasla je četiri odsto, na više od 23 hiljade teravatsati, a taj brzi rast doveo je električnu energiju na 20 odsto udjela u ukupnoj finalnoj svjetskoj potrošnji energije.

Kina je prošle godine ostala lider u obnovljivim izvorima energije, kako iz energije vjetra, tako i kod solarne, a slijede Evropa i SAD, pokazuje analiza IEA-a.

Skoro petina porasta globalne potražnje za energijom potiče od veće potražnje za grijanjem i hlađenjem, budući da su se prosječne zimske i ljetne temperature u nekim regijama približile ili srušile rekorde.

Kina, SAD i Indija zajedno čine gotovo 70 odsto rasta potražnje za energijom širom svijeta, pri čemu su Sjedinjene Države zabilježile najveći porast potražnje za naftom i gasom s potrošnjom gasa većom od deset odsto u odnosu na 2017. godinu, što je najbrže povećanje od početka mjerenja 1971. godine.
Globalna potražnja za gasom povećavala se najbržom stopom od 2010, s godišnjim rastom od 4,6 odsto, potaknutom većom potražnjom i zamjenom uglja. Rast potražnje predvodile su SAD, a potražnja za gasom u Kini povećala se skoro 18 odsto.

Potražnja za naftom u svijetu prošle godine je porasla 1,3 odsto, a SAD je predvodio globalni rast po prvi put u 20 godina, zahvaljujući snažnoj ekspanziji u petrohemiji, porastu industrijske proizvodnje i teretnom drumskom prevozu.

Globalna potrošnja uglja povećana je 0,7 odsto, pri čemu je porast zabilježen samo u Aziji, posebno u Kini, Indiji i nekoliko zemalja južne i jugoistočne Azije.