Počinju pregovori o privatizaciji Instituta “Dr Simo Milošević”

Podijeli

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte ovlastio je danas Tendersku komisiju da sa ponuđačem – konzorcijumom koji čine češka kompanija Philibert.a.s. i crnogorska Vile Oliva d.o.o započne pregovore o zaključenju ugovora o prodaji 56,48 odsto akcijskog kapitala Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“.

Ponuđena cijena za akcije je 10 miliona eura, dok investicioni program iznosi 27.944.380 eura (rekonstrukcija i modernizacija objekata, unapređenje usluga i dalji razvoj turističkih i medicinskih kadrova), saopšteno je nakon sjednice Savjeta.

Tenderom je predviđeno i da u ugovor bude inkorporirana izjava Ponuđača o bezuslovnom prihvatanju poštovanja uslova postojećih Kolektivnih ugovora (Opšteg, Granskog i Kolektivnog ugovora kod poslodavca), kao i izjavu da neće zatražiti njihovu izmjenu u periodu od najmanje tri godine od dana zatvaranja transakcije, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je javni poziv za prodaju objavljen 16. oktobra 2018. godine sa rokom za dostavljanje ponuda do 14. januara 2019. godine do 12:00 časova.

Tendersku dokumentaciju su otkupila tri subjekta, ali je, kako je saopšteno na dan isteka roka, ponudu dostavio samo češko-crnogorski konzorcijum Philibert.a.s. i Vile Oliva d.o.o. Ponuda, je otvorena na sjednici Tenderske komisije održanoj 18. januara, a na sjednici održanoj 24. januara konstatovano je da ponuda formalno ispravna odnosno da ispunjava uslove definisane Uredbom o prodaji akcija i imovine putem javnog tendera i Tenderskom dokumentacijom.

Vlasnici kapitala koji se prodaje su Vlada Crne Gore, Investiciono-razvojni fond Crne Gore, Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore i Zavod za zapošljavanje Crne Gore.

Ostale odluke

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je razmotrio i informaciju o potrebi zaključenja Aneksa ugovora o dugoročnom zakupu lokaliteta planinskog centra „Kolašin 1600“, Kolašin i donošenja Odluke o izmjeni Odluke o davanju u dugoročni zakup zemljišta za izgradnju baznog naselja planinskog centra „Kolašin 1600“, Kolašin sa Predlogom aneksa Ugovora o dugoročnom zakupu lokaliteta planinskog centra „Kolašin 1600“, Kolašin, koji su dostavili Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Sekretarijat za razvojne projekte.

Usljed različitih podataka o geodetskim koordinatama Lokacije i smanjenja površine predmeta zakupa Vladi je predloženo da Usvoji Informaciju, utvdi Predlog odluke o izmjeni navedene Odluke i prihvati Predlog aneksa ugovora, te da ovlasti ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da u ime Vlade potpiše Aneks.

Razmotrena je Informacija o ispunjenosti uslova za vraćanje treće bankarske garancije kompaniji „Global Ports Holdingu“ – kupcu akcija društva „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ AD – Bar, koju je dostavilo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva.

U Informaciji je navedeno da je Kupac dostavio činjenične nalaze u vezi sa Ugovorom o izvođenju radova na sanaciji i ojačanju konstrukcije južne obale Gata 1 i da je Revizorski odbor potvrdio nalaze zbog čega Savjet predlaže Vladi da konstatuje da je Kupac u sanaciju i ojačanje konstrukcije Južbe obale Gata 1 uložio 1.583.284,90 eura čime su se stekli uslovi da Kupcu bude vraćena bankarska garancija izdata na iznos od 450.000 eura.

Savjet je razmotrio Izvještaj o izvršenoj kontroli izvedenih radova i nivoa uloženih investicija, u skladu sa investicionim programom projekta „Portonovi“– Kumbor, Herceg Novi, za period od 01.01.2017. – 31.12.2018. godine, koji je dostavilo Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Predlaže se Vladi da usvoji Izvještaj u kojem je konstatovano da je kompanija Azmont u izjveštajnom periodu investirala 146.158.532,53 eura, a od početka realizacije investicije 329.882.782,02 eura.

Na osnovu predloga Komisije za imovinska pitanja, Savjet je donio mišljenja po zahtjevima kompanija Uniprom i Jadran Perast za pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte se upoznao sa Informacijom Ministarstva finansija o realizaciji obaveza shodno zaključku Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte od 22. oktobra 2018. godine koji se tiču kompanije Vektra Boka.