Vjetroelektrana Krnovo, vjetropark, vjetrenjače, vjetrogeneratori, Rajko Milić

Koliko smo proizveli električne energije u 2018: Iznad plana 15 odsto

Podijeli

Ukupna ostvarena proizvodnja električne energije u Crnoj Gori u 2018. godini iznosila je 3,743.8 gigavat-sati (GWh), što je za 487.8 GWh ili 15 odsto više od plana, navodi se u Analizi realizacije energetskog bilansa za prošlu godinu.

Ostvarivanje elektroenergetskog bilansa u 2018. godini odvijalo se u sljedećim uslovima:

– HE “Perućica” i HE “Piva su premašile plan proizvodnje električne energije.

– Tokom 2018. godine Vjetroelektrana na lokalitetu Krnovo je isporučivala električnu energiju elektroenergetskom sistemu u svom punom kapacitetu.

– Vjetroelektrana na lokalitetu Možura je krajem 2018. godine priključena na elektroenergetski sistem nakon čega su proizvedeni prvi kWh što će u značajnoj mjeri u narednom periodu doprinijeti obezbjeđenju potreba za električnom energijom.

– Termoelektrana Pljevlja je u toku 2018. godini premašila plan proizvodnje električne energije za 9.6%.

– Kombinat aluminijuma Podgorica je u toku 2018. godine izgradio i pustio u rad gasnu infrastrukturu za snabdijevanje prirodnim gasom, što je omogućilo prelazak sa korišćenja lož ulja u tehnološkim procesima na korišćenje prirodnog gasa.

– Plan proizvodnje električne energije je premašen za oko 15%.

– Potrošena je manja količina električne energije za 59.4 GWh ili 1,7% u odnosu na plan.

– Rudnik uglja AD Pljevlja je realizovao plan proizvodnje uglja u iznosu od 96.8%.

– Rudnik Berane je ostvario 80.6 % plana proizvodnje uglja.

– Potrošnja eurodizela, čija je potrošnja najveća u okviru potrošnje nafte, naftnih derivata i biogoriva je premašena za 5% u odnosu na plan.

“Imajući u vidu sve navedene okolnosti, može se reći da je tokom 2018. godine ostvaren visok stepen sigurnosti rada elektroenergetskog sistema Crne Gore i pouzdanosti napajanja potrošača. Sveobuhvatna analiza ukazuje da se ulaskom novih objekata za proizvodnju električne energije, vjetroelektrana i malih hidroelektrana, u elektroenergetski sistem Crne Gore postigla elektroenergetska nezavisnost što dokazuju podaci iz kojih se uočava da je proizvodnja električne energije zadovoljila potrebe za potrošnjom krajnjih kupaca, pri čemu je ostvaren čak i mali suficit”, navodi se u Analizi objavljenoj na sajtu Ministarstva ekonomije.

Kompletan dokument preuzmite ovdje.