Ovog ljeta će trebati 20.000 sezonaca, plate od 300 do 500 eura

Podijeli

Prema procjenama crnogorskog Zavoda za zapošljavanje, ove ljetnje sezone samo na primorju biće potrebno oko 20.000 sezonskih radnika čije će plate, prema procjenama, biti između 300 do 500 eura.

Prema podacima kojima raspolaže portal Investitor, ove godine će sezonci biti angažovani već ovog mjeseca zbog popunjenosti prije svega hotelskih kapaciteta a što je ranije nego prethodnih godina. To pokazuje i trend ne samo produženja već i intenziviranja ljetnje turističke sezone.

Predsjednik crnogorskg turističkog udruženja (CTU) Žarko Radulović kazao je da nema poslodavca u Crnoj Gori koji neće da zaposli domaćeg radnika, jer su radnici sa strane skuplji, ističući da Crna Gora nema dovoljno radne snage.

„Mi u turizmu imamo potrebu za između 5.000 i 7.000 radnika. Naši ljudi neće da rade, jer su male plate. Međutim, one su onolike koliko može da se da u ovom trenutku”, istakao je Radulović.

Crnogorski ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić poručio je da je jedan od ključnih prioriteta u radu Vlade ostvarivanje dinamičnijeg ekonomskog rasta i razvoja kao preduslova za povećanje životnog standarda građana.

On je dodao i da „radnu snagu treba učiniti konkurentnijom prije pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, jer će kasnije, liberalizaciom tržišta rada ljudski resurs nastojati da ide u zemlje EU.

Comments are closed.