Sberbank preuzeo kontrolu nad 40 odsto novog Agrokora

Podijeli

Ruska bankarska grupa Sberbank preuzela je kontrolu nad gotovo 40 odsto aktive Fortenova grupe TopCo, podružnice Fortenova grupe koja je preuzela poslovanje najveće hrvatske privatne maloprodajne kompanije Agroko, saopštio je Sberbank u utorak.

“Dana 1. aprila 2019. godine, u okviru restrukturiranja Agrokorova duga, Sberbanku su pripali finansijski instrumenti koji između ostalog daju prava na oko 40 odsto neto imovine Fortenova grupe TopCo”, kaže se u saopštenju, prenosi Index.hr.

Dodaje se da je Sberbank najveći povjerilac Agrokora, s potraživanjima od 1,1 milijarde eura te da se Agrokorov dug prema ruskim bankama procjenjuje na 1,3 milijarde eura, što je oko 30 odsto ukupnog Agrokorovog duga.

U ponedjeljak, 1. aprila, s radom je počela Fortenova grupa i preuzela poslovanje Agrokor grupe.

Time je uspješno implementirana nagodba povjerilaca Agrokora odnosno plan finansijskog i vlasničkog restrukturiranja kompanije.

Od ukupno 159 kompanija koje djeluju u sastavu Agrokor grupe, implementacijom nagodbe 47 neodrživih kompanija se “ogleda” na nova društva Fortenova grupe s novim imenom “plus” pa će se tako, na primjer, poslovanje Konzuma nastaviti kao Konzum plus, Jamnice kao Jamnica plus itd.

Veći udio ima i i ruska državna banka VTB

Udjeli u preostalih 30 hrvatskih održivih kompanija prenijeće se na Fortenova grupu, a po prenosu udjela te kompanije izlaze iz postupka vanredne uprave.

Udjeli 82 kompanije koje su izvan Hrvatske kao i onih koje nisu u postupku izvanredne uprave na Fortenova grupu će se prenositi kada i ostala imovina, a prenosi će se evidentirati u skladu sa zakonima mjerodavnih jurisdikcija, što je ranije moguće i na troškovno najefikasniji način.

Postupak vanredne uprave će formalno trajati dok se ne završi postupak pripajanja starih, neodrživih društava Agrokora d.d. i dok on ne bude brisan iz sudskog registra.

Uz Sberbank, koja je preuzela kontrolu nad 40 odsto aktive Fortenova grupe, veće udjele imaju i ruska državna banka VTB, koja drži 7,5 odsto, imaoci obveznica 25 odsto, Zagrebačka banka 2,9 odsto, itd.