Stvara li se novi bankarski div: UniCredit planira ponudu za Commerzbank

Podijeli

UniCredit SpA priprema konkurentsku ponudu vrijednu više milijardi eura kako bi preuzela kontrolu nad Commerzbank AG, budući da se Deutsche Bank suočava s poteškoćama u vezi s kupovinom zajmodavca, javio je u četvrtak Financial Times.

Italijanski zajmodavac planira da kupi značajan udio u Commerzbanku i spojiti ga s HypoVereinsbankom, njemačkim zajmodavcem kojega već posjeduje, navodi list, navodeći izvore koji su upoznati s tom temom. UniCredit je odbio da komentariše ove navode, dok Commerzbank kaže kako nema komentara, piše SEEbiz.

Kombinovani entitet bi se nalazio u Njemačkoj, dok bi UniCredit zadržao svoje sjedište i dionice u Milanu, navodi se u izvještaju.

Reuters je još 2017. javio da je UniCredit najavio Berlinu da je zainteresovan za eventualno spajanje s Commerzbank, a banka je kasnije negirala interes za njemačkim zajmodavcem.

Dvije najveće njemačke banke, Deutsche Bank i Commerzbank, 17. marta su potvrdile da su u pregovorima za spajanje. Dvije banke na kraju prošle godine imale su ukupno 133.000 stalno zaposlenih, a suočavale su se s problemima prethodnih godina.