Vlada se zadužuje za 190 miliona eura da bi popunila budžet

Podijeli

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila dvije odluke: Odluku o emisiji državnih hartija od vrijednosti koje dospijevaju 2024. godine i Odluku o emisiji državnih hartija od vrijednosti koje dospijevaju 2026. godine, a u cilju obezbjeđivanja sredstava za finansiranje budžeta za 2019. godinu, ukupne vrijednosti od 190 miliona eura.

“Prva Odluka je na iznos od 140 miliona eura i na pet godina otplate i kamatnom stopom od tri odsto, a druga Odluka je na iznos od 50 miliona eura na period otplate sedam godina i kamatnom stopom 3,5 odsto“, saopštio je Generalni direktor Direktorata za državni trezor u Ministarstvu finansija, Dragan Darmanović.

Za razliku od ranijih godina kada je nominalna vrijednost obveznice iznosila 10.000 eura, nominalna vrijednost ove obveznice će iznositi 1.000 eura, precizirao je.

“Smatramo da će ona na ovaj način biti više bliža i prihvatljivija za građane i da će građani u većem broju učestvovati u emisiji obveznica od prethodnih godina“, naveo je Darmanović.

Takođe je naglasio da će na ovaj način država nastojati da malo više aktivira domaće tržište i da razvije domaće tržište kapitala i trgovinu hartijama od vrijednosti kako bi unaprijedila ovaj oblik trgovine i omogućila obezbjeđivanje sredstava za finansiranje budžeta za 2019. godinu.