Kinezima oprošteno više od 100 miliona eura PDV-a

Podijeli

Kineska kompanija CRBC, koja gradi dionicu autoputa kroz Crnu Goru, oslobođena je plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) u iznosu od 103 miliona evra, saopštila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

MANS je, kako su saopštili, do te informacije došao na osnovu zvaničnih podataka Poreske uprave.

Zakonom o autoputu, usvojenom krajem 2014. godine, izvođač i podizvođači na ovoj dionici oslobođeni su plaćanja PDV, poreza na dohodak fizičkih lica, poreza na dobit, te od plaćanja carina i akciza.

Poreska uprava je MANS dostavila tabelarni prikaz u kojem su za CRBC na mjesečnim nivoima prikazane ukupne novčane sume, na koje je iskazana poreska stopa od 0 odsto.

Za tri godine i jedanaest mjeseci stopa PDV od nula odsto prikazana je na ukupnu sumu od 527,5 miliona eura, prenose Vijesti.

Kada se na tu brojku primijeni stopa PDV, koja je do početka 2018. godine u Crnoj Gori iznosila 19 odsto, a od te godine je uvećana na 21 odsto, proizilazi da je iznos oslobođenog PDV 103,2 miliona eura”, kazala je direktorka programa za javne finansije MANS Ines Mrdović.

Prema zvaničnim podacima koje je dobio MANS, od početka 2015. do oktobra 2018. godine, kineskoj kompaniji i domaćim podizvođačima je vraćeno oko pet miliona eura za plaćene akcize na gorivo.