Sve što treba da znate o keš kreditima

Podijeli

Kredit vam može biti od velike pomoći kada planirate svoje finansije na kraće ili na duže staze. Preduslov da kredit bude vaš finansijski prijatelj je prethodna podrobna analiza svih mogućnosti koje keš kredit daje, ali i opasnosti od kojih se treba zaštititi.

Na primjer, ako želite namjenski da se zadužite za neku konkretnu kupovinu, u većini banaka vam se više isplati da uzmete keš kredit nego potrošački, piše portal Kamatica.com.

1. Zašto da uzmete keš kredit?

Potrošački kredit podrazumijeva da sve što planirate da kupite morate da nabavite u samo jednoj radnji. Novac ne dobijate na ruke, već banka, nakon što donesete profakturu iz prodavnice, pare direktno uplaćuje prodavcu. S druge strane, keš kredit je mnogo jednostavniji. On omogućava da s novcem raspolažete kako hoćete i niko u banci Vas neće ni pitati za koje namjene uzimate novac. Pare stižu direktno na Vaš račun. Ono što planirate možete kupiti gdje hoćete, kada hoćete, bez jurnjave oko profaktura i sličnih peripetija.

2. Na šta obavezno treba obratiti pažnju?

Ono što je skoro pa obavezno pri apliciranju za kredite jeste da imate tekući račun u banci od koje tražite pozajmicu (prenos plate nije obavezan, ali je kamatna stopa svuda povoljnija ukoliko to učinite za dva, tri, pa i više procenata), da ste zaposleni godinu dana, odnosno stalno zaposleni minimalno tri mjeseca. Takođe, neke banke traža i da nijeste mijenjali poslodavca u posljednja tri mjeseca, a kod nekih je to čak i šest mjeseci.

Ono na šta je važno da obratite pažnju su prateći troškovi, poput naknade za obradu kredita, godišnje naknade za praćenje kredita, osiguranja, “sitna slova” u ugovoru…

Sve čitajte, sve pitajte i još jednom provjerite prije nego što bilo šta potpišete. Jer poslije potpisa – nema kajanja.

3. Kakav keš kredit odabrati?

Osnovni kriterijum za odluku ne bi trebalo da bude isključivo visina kamatne stope. Pored prethodno navedenih pitanja, klijent mora biti upoznat i sa vrstom kamatne stope, odnosno da li je ista fiksna ili varijabilna, kao i od čega će zavisiti visina kamatne stope u budućnosti, ukoliko je riječ o promjenljivoj kamatnoj stopi.

Većina ljudi prednost daje kreditima sa fiksnom kamatnom stopom. U slučaju varijabilne kamatne stope prisutna je potencijalno veća doza neizvjesnosti visine anuiteta sa protokom vremena. Na uvijek prisutnu dilemu: jeftin ili dobar kredit može se odgovoriti i iz druge perspektive.

Napravimo paralelu sa automobilima: da li ćete se opredijeliti za jeftiniji auto, koji će vremenom iziskivati nove, nepredviđene troškove ili za skuplji koji Vam daje određenu garanciju i sigurnost?

Ovo su neke od stvari na koje, po mišljenju autora, morate da obratite pažnju kada uzimate keš kredit.

Mi bi dodali i – provjerite sa bankarskim referentom koliko novca ćete na kraju vratiti banci. Tako ćete znati koliko vas tačno košta pozajmica.

Kao i svako finansijsko sredstvo i gotovinski krediti mogu da vam budu od velike pomoći – ako dobro odaberete i pažljivo raspolažete sa novcem koji dobijete.