Telemach zauzeo 40 odsto tržišta kablovskih usluga

Podijeli

Prošla godina je za Telemah Crna Gora bila godina rasta, investicija i inovacije, a nakon pripajanja Total TV-a i M kabla postao je najveći distributer audio-vizuelnih medijskih sadržaja sa udjelom od 40 odsto na ovom tržištu, kazao je izvršni direktor ove kompanije Milija Zeković.

Poručio je da ih ta pozicija obavezuje da kontinuiramo unapređuju svoje proizvode i kvalitet usluge. Prošlu godinu je obilježilo lansiranje EON-a, TV platforme najnovije generacije, koju je kreirao tim softverskih inženjera i tehnoloških eksperata United grupe, čiji je Telemah dio.

“Lansiranje EON platforme i drugih sadržaja doveli su do rasta broja korisnika, što se odrazilo na rast prihoda u 2018. To dokazuje da smo izabrali dobar pravac razvoja i ulaganja”, rekao je Zeković u razgovoru za Pobjedu i naglasio da kompanija konstantno bilježi povećanje broja korisnika.

Rast korisnika kablovske televizije, prema njegovim riječima, iznosio je prošle godine 7 odsto, interneta 18 odsto i telefonije 66 odsto u odnosu na 2017. godinu.

“Upravo zato su aktivnosti Telemaha u 2018. godini bile dominantno usmjerene na širenje mreže, kako bismo mogli da zadovoljimo povećane zahtjeve tržišta i stvorimo uslove da naše usluge pružimo većem broju korisnika”, izjavio je Zeković i naveo da je kompanija najprepoznatljivija po TV usluzi, prij svega zbog superiorne TV platforme.

Zeković ranije je bio izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, sada jednog od glavnih konkurenata Telemachu. U oktobru 2018. preuzeo je vođstvo u Telemachu.

Spor oko prenosa utakmica reprezentacije “nije tržišni rat”

Upitan kako komentariše tržišni rat koji za posljedicu ima činjenicu da građani Crne Gore ne mogu da gledaju prenose utakmica nacionalne reprezentacije ako nijesu korisnici Telemaha, odnosno da njihovi korisnici ne mogu da gledaju program RTS-a, Zeković je odgovorio da to ne bi nazvao “tržišnim ratom“.

“To bih prije okarakterisao kao poslovne odluke operatora, koji se legitimno bore da obezbijede ekskluzivni sadržaj i ponude svojim korisnicima najbolji program”, saopštio je Zeković.

On je rekao da je za njih bila preskupa ponuda RTS-a, “posebno kada znamo da je program tog javnog servisa tokom dana najčešće zatamnjen“, te da je cijena jednog javnog servisa koji plaćaju građani putem poreza neuporediva sa bilo kojom komercijalnom televizijom.

“Naši korisnici imaju dostupnu televiziju Nova M koja je otkupila prava za košarkašku Euroligu, kao i prava na prenos svih utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu u kojima nastupa reprezentacija Crne Gore, te prava prenosa kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru – naveo je Zeković i naglasio da odnedavno imaju i kanal Nova S za sve ljubitelje programa iz Srbije.

Domaće tržište i regulatorni okvir na nivou EU

Zeković je naveo da sa 620.000 stanovnika i 200.000 domaćinstava, Crna Gora spada u mala tržišta, ali sa tri TV, internet i fiksna operatora možemo reći da je razvijeno i kao takvo može se uporediti sa tržištima Zapadne Evrope. Ocijenio je da je regulatorni okvir tržišta elektronskih komunikacija na nivou zemalja EU.

-Sa Agencijom za elektronske medije i Agencijom za elektronske komunikacije imamo odličnu komunikaciju. Poštujemo sva zakonom propisana pravila i ispunjavamo sve regulatorne obaveze – tvrdi Zeković.