Zašto su karte za prekookeanske letove danas jeftinije nego ikad prije

Podijeli

Cijene avionskih karata postaju sve jeftinije, kako onih evropskih, tako i prekookeanskih. No, kako je do toga došlo?

Opcija jeftinijih prekoatlantskih letova došla je, svakako, s pojavom novih niskobudžetnih aviokompanija, kao i razvojem sve veće konkurencije, piše Novac.hr.

Princip jeftinih prekookeanskih letova zapravo nije nikakva novost, on je postojao i 1980-ih, a prvi u tom poslu bio je Fredi Lejker sa svojom SkyTrain kompanijom, koja je povezivala London i Njujork. Nedugo nakon njega i Virgin Atlantic je krenuo da posluje po istom principu, da bi se na kraju pretvorila u pravu i veliku aviokompaniju.

Zašto su jeftiniji?

Prije svega, pojavom niskobudžetnih aviokompanija koje su putnicima nudile niže cijene svojih letova, maknut je fokus s klasičnih prevoznika poput British Airwaysa, KLM-a ili Lufthanse.

Uz to, te male kompanije u najvećoj mjeri posluju isključivo putem interneta, koriste novije generacije aviona, imaju manji broj radnika te tako na svakom uglu pokušavaju smanjiti troškove, što ih čini konkurentnijima. Isto tako, ove kompanije nude niže cijene pri ranijoj kupovini, a nerijetko se mogu pronaći i specijalne ponuda karata.

U avgustu prošle godine Skuli Mogensen, izvršni direktor u međuvremenu propalog Wow Aira, u razgovoru za CNN istakao je kako on svoju kompaniju doživljava kao logističkog provajdera, odnosno nešto slično Amazonu. Oni jednostavno dostavljaju dobra, koja su u ovom slučaju putnici, od tačke A do tačke B, a pritom traže načine kako da automatizuju sistem i smanje resurse.

No, u posljednje vrijeme i velike aviokompanije počele su da se takmiče s onim niskobudžetnima, nudeći putnicima niže cijene letova. To postižu ponudom takozvanih karata koje nude isključivo nošenje ručnog prtljaga. Tako na primjer, ako kupite kartu kod British Airwaysa, Brussels Airlinesa ili Virgin Atlantica, uz uzimanje ove opcije ostvarićete puno niže cijene letova. No, uz tu jeftiniju kartu ostaćete zakinuti i za beneficije koje nude skuplje karte ostalih aviokompanija, poput besplatne hrane i pića.

Sve u svemu, kako bude rastao broj konkurenata, dolaziće do sve veće bitke za svakog putnika koje bi se mogle manifestovati kroz sve niže cijene karata.