5 lakih načina da se svakog dana hranite zdravije

Podijeli

Brojni su savjeti o tome kako se hraniti zdravo, ali ako ćemo iskreno, ponekad nas „mrzi“ da o svemu tome razmišljamo. Naročito kad smo gladni (drugim riječima – uvijek).

Sjećate li se kako je u djetinjstvu ishrana bila jednostavna – otvori usta, žvaći, uživaj… Danas nije tako lako znati kako da se zdravo hranimo. Između svih modernih dijeta, gurmanskih trendova i sve veće ponude tzv. super hrane, postalo je komplikovano jesti.

U stvarnosti, međutim, zdravo se hraniti ne mora da bude komplikovano. Ono što je bitno jeste da se držite osnova, što je lako ako budete sledili ovih 5 zdravorazumskih preporuka. One će vam pokazati kako da se hranite zdravo na lako razumljiv i zabavan način.

1. Prihvatite mediteransku ishranu

Hranite se kao turista u Grčkoj. Iako zalazak sunca iznad parka na koji gleda vaša kancelarija nije velelepan kao onaj iznad neke egejske plaže, tanjir grilovane ribe i svježeg povrća i čaša vina su uvijek dobar izbor. Sve masti zdrave za srce, minerali i antioksidansi u mediternaskoj ishrani kao što su humus, maslinovo ulje i feta sir mogu da vam pomognu da smanjite rizik od bolesti srca, kaže dr Suzan Mičel, koautorka knjige ‘Fat Is Not Your Fate’ (Fireside).

2. Provjerite deklaraciju prije kupovine

„Sve na prednjoj strani je reklama”, kaže Mišel Berman, dijetičarka iz Ferfaksa u Virdžiniji. Okrenite proizvod da saznate pravu priču. „Što je više sastojaka, to su veće šanse da je proizvod prošao kroz nekoliko fabrika za preradu gdje je ubačeno nešto vještačko“, kaže dr Lidija Zepeda, profesor nauke o potrošačima na Univerzitetu Viskonsina u Medisonu. Pored toga, provjeravanje deklaracije je odličan način da saznate ima li nepotrebnih sastojaka u proizvodu.

3. Jedite cjelovite namirnice – to jest, namirnice koje mogu da rastu

Krompir potiče iz zemlje, a jaje od kvočke. „Neobrađene, cjelovite namirnice će vam donijeti najviše koristi“, kaže Berman.

Procesiranje hrane uklanja sastojke kao što su antioksidansi i vlakna. Što je još gore, u mnogim procesiranim narminicama se kriju sastojci koji nijesu potrebni. Nema ništa loše u tome da povremeno uživate u procesiranoj hrani ako za njom žudite (nekad je stvarno teško odoljeti kesici čipsa). Ali, ako se trudite da kupujete zdravije, birajte one proizvode koji su minimalno procesirani.

4. Jedite hrskave namirnice

Užina koja hrska kada se zagrize, kao što su jabuke, celer, grašak šećerac i orašasti plodovi duže angažuju vaša usta nego hrana koju srčete. „Što više žvaćete, sporije jedete i vaš organizam ima više vremena da registruje da je sit“, kaže Mičel.

5. Jedite ‘svjesnije’

Kada sjednete da jedete, pokušajte da budete svjesni svakog zalogaja. Naročito prvih nekoliko, zato što su to oni zalogaji u kojima ćete najviše uživati.

„Receptori čula ukusa počinju slabije da registruju ukus nakon prvih nekoliko zalogaja“, kaže dr Linda Bejkon, profesor nutricionizma na Gradskom koledžu u San Francisku. To nije jedini razlog da usporite kad jedete. Vašem mozgu je potrebno oko 20 minuta da shvati da vam je želudac pun. Ako ‘trpate’ hranu u usta “kao da sjutra ne postoji”, velike su šanse da ćete slučajno preći granicu sitosti i tako se prejesti.

BIZLife/www.self.com