Plaćanje beskontaktnim karticama: Bez PIN-a do 25 eura

Podijeli

Korisnici Mastercard i Maestro kartica u Crnoj Gori će od petka moći da obavljaju plaćanja u iznosu do 25 eura bez unošenja PIN koda na POS terminalu, saopšteno je iz Mastercarda.

Iz kompanije ocjenjuju da je u pitanju “veliki korak naprijed u razvoju crnogorskog platnog tržišta” te da se on dešava u šestoj godini od kada je obavljena prva Mastercard beskontaktna transakcija u Crnoj Gori.

“Potrošači i trgovci su prihvatili ova jednostavna, brza i sigurna plaćanja tako da je trenutno 84 odsto svih kartica beskontaktno, a beskontakne transakcije čine 60 odsto od ukupnog broja svih kartičnih plaćanja”, navodi se u saopštenju.

Pored toga, prosječna vrijednost transakcije premašila je trenutni CVM limit, koji iznosi 42 prema 15 eura, što ne samo da znači da je novi CVM limit od 25 eura u većoj mjeri usklađen sa realnim finansijskim potrebama potrošača, već i dodatno potvrđuje spremnost tržišta na takav korak.

“Trenutni limit je među najnižima u Evropi. Viši limiti postoje ne samo u zemljama Zapadne Evrope, već i u zemljama centralne i istočne Evrope”, preciziraju iz Mastercarda.

Generalna direktorica Mastercarda za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine Jelena Ristić, kazala je da popularnost beskontaktne tehnologije nije samo dokaz da su crnogorski potrošači otvoreni za inovacije.

“To je takođe naša propusnica u svijet potpunog digitalnih plaćanja. Povećanje limita za beskontaktna plaćanja bez unošenja PIN koda na 25 eura učiniće da beskontaktna plaćanja postanu još praktičnija i češće korišćena platna opcija među građanima, čime se u široj slici ubrzava evolucija ka digitalizaciji. Mi vjerujemo da je crnogorsko tržište dovoljno zrelo i spremno za ovu promjenu”, kazala je Ristić.

Iz kompanije uvjeravaju da su beskontaktna plaćanja sigurna za korišćenje, baš kao što je to i slučaj sa standardnim karticama.

Kartice u sebi imaju elektronski čip kao najmoderniji sistem zaštite od neovlašćenog korišćenja i prilikom svake beskontaktne transakcije kreira se jedinstveni sigurnosni kod koji se ne može iskoristiti za neku drugu transakciju putem iste kartice. Taj kod takođe garantuje da čak i ako se kartica više puta prisloni na terminal, korisniku će biti naplaćena samo jedna transakcija.