Dug put do koncesije nad aerodromima: Glavni dokument još nije spreman, problem i imovinsko-pravni odnosi u Tivtu

Podijeli

Iako se kroz medije već provlače favoriti za koncesionara nad crnogorskim aerodromima, taj proces je daleko od završetka, saznaje portal Investitor.me.

“Uprkos velikom interesovanju stranih kompanija i institucija za preuzimanje sve profitabilnijeg biznisa koji ostvaruju Aerodromi Crne Gore, koncesija je daleko. Osim činjenice da koncesioni akt nije završen, proces ometaju i imovinsko-pravni sporovi nad zemljištem koje zauzima aerodrom u Tivtu”, kazao je izvor Investitora.

Sporna imovina u Tivtu će, po svemu sudeći, biti najveći problem za donošenje koncesionog akta pa na kraju i davanju aerodroma u koncesiju. Nijedan ozbiljan investitor neće preuzeti ništa što je opterećeno imovinskim sporovima.

Mediji su još ranije pisali da podaci iz evidencije Uprave za nekretnine (UZN) pokazuju da su skoro sve zemljišne parcele, uključujući i objekat aerodroma Tivat ukupne površine 544.601 kvadrat opreterećeni zabilježbama pokrenutih sudskih sporova.

Vijesti su u septembru prošle godine, u jeku javne rasprave o koncesionom aktu, pisale da je većina okolnih parcela na koje je po tom aktu predviđeno širenje kapaciteta tivatske vazdušne luke nijesu u državnoj, već svojini privatnih lica, kompanija i Opštine Tivat.

Ta činjenica, kada se čita važeći Zakon o koncesijama, onemogućuje bilo kakvo davanje u zakup takve imovine.

Koncesioni akt – lista želja

Koncesioni akt, kojeg je Ministarstvo saobraćaja donijelo još 6. avgusta 2018, predviđa da budući koncesionar avansno uplati najmanje 100 miliona eura i garantuje investicije tokom trajanja koncesija za oba aerodroma od 200 miliona eura, od čega će najmanje 80 miliona eura realizovati u prve tri godine.

Dokumentom bi investitor bio u obavezi da zadrži sve trenutno zaposlene radnike u preduzeću Aerodromi Crne Gore, “u skladu sa uslovima iz postojećeg Kolektivnog ugovora” te da neće biti otpuštanja tokom prvih 5 godina od momenta preuzimanja.