Autoput će biti isplativ ako njime bude prolazio auto na svake 3 sekunde?

Podijeli

Analiza projekta vijeka u Crnoj Gori, autoputa Bar–Boljare, pokazuje da je nerealno očekivati da on bude rentabilan. Da bi se otplatila godišnja rata za autoput (i to bez troškova amortizacije, plata, materijala i investicionog održavanja), njime svake tri sekunde treba da prolazi najmanje jedno vozilo. To pokazuje analiza konsultantske kuće Fidelity konsalting, čiji podaci su predstavljeni i u britanskom The Telegraphu.

“Rata za autoput (postojeći kredit uvećan za prekoračenja) iznosiće 60 miliona eura. Ako pretpostavimo da cijena jednog prolaska iznosi pet eura (bez PDV-a), to znači da autoputem samo za otplatu godišnje rate treba da prođe 12 miliona vozila”, navode iz Fidelity konsaltinga.

Objašnjavaju da kada se 12 miliona podijeli sa 365 dana to znači da autoputem dnevno treba da prođe 32.876 vozila.

“Kako jedan dan ima 86.400 sekundi, to znači da u narednih 14 godina, samo za otplatu godišnje rate, autoputem konstantno svake tri sekunde treba da prođe po jedno vozilo, što je – nemoguće. Čak i da imamo ogromnu frekvenciju saobraćaja, prosječno minimalno zadržavanje vozila na naplatnoj rampi u jednom smjeru traje 15 sekundi, što je čak pet puta duže od pomenute tri sekunde”, kazali su iz konsultantske kuće.

Istakli su da je, prema zvaničnim podacima, kroz tunel Sozinu u 2018. godini dnevno prosječno prošlo 8.000 vozila i to nakon više od deset godina „razrađivanja” tunela.

“Dakle, sve su prilike da ćemo najveći dio godišnje obaveze za autoput plaćati iz budžeta, a ne iz izvornih prihoda od projekta autoputa”, zaključili su iz Fidelity konsaltinga.

Predstavnica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Ines Mrdović kazala je prije nekoliko dana da će troškovi projekta prve dionice autoputa preći milijardu eura zbog neugovorenih radova i skupljeg kredita koji je uzet u američkim dolarima (dodatni radovi od 113 miliona, a kredit je u ovom trenutku skuplji za 90 miliona).

“Iznos subvencija je ogroman – nenaplaćeni PDV za tri godine i deset mjeseci najmanje 103 miliona, carine najmanje 36 miliona, povrat akciza na gorivo do oktobra prošle godine oko pet miliona, nijesu uračunati podaci o oslobođenom porezu i doprinosima na zarade kineskih državljana. Vrijednost podizvođačkih ugovora je 400 miliona, što je polovina ugovorene cijene posla sa kineskom kompanijom. Većina te sume je za samo jednu kompaniju – podgorički Bemaks, koji ima ugovorenih poslova za 235 miliona eura (trećina vrijednosti prve dionice). Na drugom mjestu je Cijevna komerc – 37,2 miliona, zatim Skladgradnja iz Splita sa 36,5 miliona, nikšićki Ramel 24,5 miliona, Montenegro petrol sa 21,1 milion”, kazala je ranije Mrdović.