Ko će kupiti kotorsku kamenu kuću za 3,1 miliona eura

Podijeli

Četvorospratna kamena kuća u Dobroti kod Kotora, izgrađena u ranim 1800-im godinama, na prodaju je za 3.1 milion eura a njena ekskluzivnost privukla je pažnju i New York Timesa, koji je o njoj objavio priču.

Osim četiri nivoa glavnog prostora, nekretnina uključuje i tri jednosobna apartmenta sa posebnom kuhinjom i kupatilom.

Tokom predstojeće sezone, kuća i apartmani će se izdavati po cijeni od 1.000 eura dnevno, uglavnom za organizaciju događaja i vjenčanja, kazala je Ivana Vukićević iz agencije Montenegro Prospects, koja vodi marketing ovog zdanja.

Kuća ima oko 330 kvadratnih metara, uključujući garažu i terasu na vrhu. Posjeduje vlastitu pontu ispred kuće, preko uskog puta.

Prvi dostupni zapisi o vili datiraju iz 1808. godine, kaže Vukićević. U periodu od 1941. do 1996. bila je napuštena, a onda su je preuzeli sadašnji vlasnici i renovirali je, dodajući joj prostor iza objekta. Upravo su dva od tri jednosobna apartmana dio tog proširenog prostora i posjeduju zasebne ulaze, dok je treći apartman smješten u potkrovlju glavvog objekta.

Kupci uglavnom stranci

New York Times piše da su cijene nekretnina u Crnoj Gori doživjele značajan rast, prije svega zbog velikog interesovanja stranih kupaca.

Dodatnu pažnju stranih investitora Crna Gora je dobila zahvaljujući ulasku u NATO 2017. godine, sve većem broju direktnih avio-linija i upotrebom eura kao zvanične valute.

“Međunarodni kupci nekretnina čine 80 do 90 odsto prodaje u Crnoj Gori”, kažu agenti.

Ističu da su nekada dominirali ruski kupci, ali da se situacija promijenila nakon crnogorskih sankcija Rusiji.

Od tada, akciju preuzimaju turski investitori i sada 35 odsto klijenata čine kupci sa Srednjeg Istoka i Turske.

“Kupci iz zemalja Komonvelta i Rusije i dalje su dio naše klijentele, ali čine svega 15 odsto”, kazao je Kieran Kelleher, direktor u agenciji Dream Estates Montenegro.

Daniela Cecavac, agenti u Re/Max Montenegru kaže da za kotorsku rivijeru ipak postoji “značajan rast” britanskih kupaca posljednjih godina, a rast bilježe i klijenti iz Njemačke i Francuske.