Kostićeva banka razmatra dalja preuzimanja u regionu

Podijeli

AIK banka je preuzimanjem Gorenjske banke postala prva banka iz Srbije koja je iskoračila na tržište Evropske unije, ali razmatra kupovinu još nekih banaka u Srbiji i regionu, izjavila je Jelena Galić, predsjednica Izvršnog odbora AIK banke.

Ta banka je u većinskom vlasništvu biznismena Miodraga Kostića.

Galić je, u intervjuu za aprilski broj Magazina Biznis, istakla da je srednjoročna strategija AIK banke da postane jedna od vodećih bankarskih grupacija u ovom dijelu Evrope.

“To podrazumijeva da ćemo i u narednom periodu procjenjivati i razmatrati sve buduće prilike u regionu, što naravno uključuje i Srbiju”, izjavila je Galić, prenosi Blic.

Nova bankarska grupacija će, napominje, privrednicima iz Srbije i Slovenije donijeti mogućnost korišćenja bankomata dvije banke u obije zemlje bez provizije, a imaće i niže naknade.

Na pitanje da li akcenat AIK banke ostaje na akvizicijama, s obzirom na jasno iskazano interesovanje za preuzimanje još jedne slovenačke banke – Abanke, Galić odgovara da je za AIK banku važan regionalni rast i razvoj poslovanja, a da aktuelna konsolidacija bankarskog tržišta u regionu otvara prostor za neorganski rast.