Plan grčkog biznismena: Novi hotel “Kraljičina plaža”, heliodrom na Miločeru, garaža na Svetom Stefanu

Podijeli

Opština Budva ne protivi se izgradnji novog hotela „Kraljičina plaža“, pa i u gabaritu većem od dosadašnjeg, kao i helidroma u Miločerskom parku i garaže na Svetom Stefanu, te je spremna dati saglasnost na idejno rješenje novog hotelskog kompleksa koje je ponudila kompanija Adriatic properties grčkog biznismena Petrosa Statisa.

To je “Vijestima” nezvanično kazao predstavnik opštinskog tima koji je učestvovao u pregovorima u Ministarstvu turizma u vezi sa ovim pitanjem.

Predstavnici budvanske administracije, na čijem čelu je Marko Carević, imali su više sastanaka u Ministarstvu turizma.

Kako je objasnio sagovornik “Vijesti”, da bi Opština stavila potpis i dala zeleno svjetlo, Statisova firma mora da poruši dvije velike betonske građevine preko puta grad hotela Sveti Stefan koje je nelegalno izgradila i planirala da adaptira u 12 luksuznih apartmana, a Vlada da stavi van snage arhitektonsko urbanističko rješenje hotelskog rizorta „Miločer“, kojim je dozvoljeno da se u Miločerksom parku izgradi višestruko više kapaciteta od trenutnih.

Uz to, Opština neće dati ni saglasnost za gradnju 66 apartmana uz novi hotel „Kraljičina plaža“. Lokalna uprava je čvrsto pri deklaraciji koju je lokalni parlament usvojio, a kojom se protive nadogradnji postojećih vila u Miločerksom parku.

Predstavnici Opštine se protive i zbog toga što je izgrađen spa-centar u zaleđu Kraljičina plaža i iznijeli su stav da i taj objekat izgrađen prije sedam godina narušava Miločerski park.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma odbilo je nedavno žalbu hotelsko- turističkog preduzeća (HTP) „Miločer“ i „ Adriatic propertiesa“ i time potvrdili rješenje glavne gradske arhitektice Budve Ane Samardžićkoja je Opštini Budva priznala status stranke u postupku izdavanju saglasnosti na idejno rješenje izgradnje novog hotela „Kraljičina plaža“ i depadansa.

Vladino preduzeće HTP „Miločer“ koje je Statisovoj firmi izdalo u četvorodecenijski zakup, sada već poručeni hotel „Kraljičinu plažu, kao i na 90 godina zemljište za 66 apartmana za tržište, podnijelo je žalbu resoru na čijem se čelu nalazi ministar Pavle Radulović na rješenje budvanske glavne arhitektice.

Samardžić je utvrdila da Opština Budva – Sekretarijat za zaštitu imovine ima pravni interes uključivanja u postupak davanja saglasnosti na idejno rješenje za izgradnju objekta po zahtjevu HTP „Miločer“ i „Adriatic properties“.

”Adriatic properties” je dugoročni zakupac grad hotela „Sveti Stefan” i „ Vile Miločer”, kao i hotela „Kraljičina plaža” prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. godine sa HG „Budvanska rivijera“ odnosno HTP Miločer. Skupština Crne Gore je aneksom ugovora produžila zakup „Svetog Stefana” „Vile Miločer” i „Kraljičine plaže“ sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz Kraljičinu plažu, gdje se planira gradnja depadansa sa apartmanina dato na 90 godina zakupa.

Predat zahtjev za legalizaciju 2.000 kvadrata

Statisova kompanija predala je zahtjev za legalizaciju za dvije zgrađene kamene zgrade od blizu 2.000 kvadrata u maslinjaku, naspram grad hotela „Sveti Stefan“, koje su se proteklih osam godina vodile kao privremeni objekti u opštinskom Planu. Planom koji je opština usvojila za period od 2019. do 2023., te građevine se više ne tretiraju kao privremeni objekti.

Izgradnja ovih objekta, kako je u više navrata isticano, bila je neophodna kao podrška radu grad hotela.

U urbanističko-arhitektonskom rješenju hotelskog rizorta Miločer, dokument na koji se pozivaju HTP „Miločer“ i „Adriatic properties“ za dobijanje UT uslova, na 29 lokacija koje se nalaze na prostoru od 35 hektara od Pržna do Svetog Stefana, predviđenja je da bude ukupno 47.249.12 kvadrata bruto građevinske površine.

Osim gradnje dvaput veće Kraljičine plaže i depadansa, omogućava se rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila u Miločerskom parku, čija će kvadratura biti utrostručena.

U zaleđu Kraljeve plaže, biće izgrađen helidrom, dok je umjesto montažne garaže naspram grad hotela „Sveti Stefan” na samom ulazu u kompleks, planirana izgradnja dvaput veća, četvoroetažne garaže.

Umjesto dva nelegalna betonska objekta, gdje je vešeraj i ostale prostorije za potrebe grad hotela, planira se adaptiranje i dogradnja, pretvaranje u 12 apartmana.