Mađarski OTP će imati dvije banke u Crnoj Gori

Podijeli

Mađarska OTP grupa imaće, nakon upisa u vlasništvo više od 90 odsto akcijskog kapitala Societe Generale banke Montenegro, dvije banke u Crnoj Gori i to stanje će trajati sve do njenog spajanja sa Crnogorskom komercijalnom bankom (CKB).

To proizilazi iz odgovora Centralne banke Crne Gore (CBCG) na pitanja portala Investitor o najvećem spajanju u istoriji domaćeg bankarskog sistema, a koje je formalno počelo 14. marta, kada je regulatoru stigao zahtjev CKB-a za preuzimanje vlasništva konkurenta.

Nakon upisa vlasništva u Societe Generale banci kreće proces spajanja sa CKB-om, što će, prema saznanjima portala Investitor, trajati makar godinu. U tom periodu će odvojeno poslovati dvije banke s jednim vlasnikom – mađarskim OTP-om.

Uslov za kupoprodajnu transakciju vrijednu 40,45 miliona eura su dozvole CBCG i Uprave za zaštitu konkurencije, dvije državne institucije koje moraju prije „zelenog svjetla“ da provjere sve efekte spajanja dvije velike banke.

Iz CBCG su portalu Investitor saopštili da “pribavljaju sve relevantne informacije, dokaze i podatke, na osnovu kojih će cijeniti ispunjenost svih propisanih uslova za izdavanje odobrenja za kupovinu, odnosno spajanje banaka” i dodali da će se proces spajanja odvijati u dvije faze.

Osim Agencije za zaštitu konkurencije, kojoj se iz imena vidi šta joj je glavni zadatak, o tome će razmatrati i CBCG:

“U tom postupku odlučivanja, Centralna banka će, naravno, sagledati i uticaj spajanja pomenutih banaka na bankarsko tržište, prvenstveno u dijelu stvaranja eventualne prekomjerne koncentracije. Takođe će se cijeniti mogući efekti zdrave sinergije, poput mogućnosti da se građanima i privredi ponude bankarski proizvodi pod povoljnijim uslovima, prvenstveno kroz dalji pad kamatnih stopa”, naveli su iz CBCG.

CKB je krajem februara saopštila da je potpisala ugovor o kupovini 90,56 odsto akcijskog kapitala Societe Generale banke Montenegro po cijeni od 40.455.538 eura, odnosno 461,81 po akciji.

Transakcija će se, nakon odobrenja državnih institucija, obaviti na Montenegroberzi.