Novčanice od 500 eura ostaju u opticaju

Podijeli

Centralne banke Njemačke i Austrije prestaju da štampaju novčanice od 500 eura, ali će one i dalje ostati u opticaju.

Kako je portalu Investitor potvrđeno iz više banaka, rijetke novčanice od 500 eura koje se nalaze u prometu važiće i dalje bez vremenskog ograničenja, mogu se razmijeniti za drugu valutu ili “usitniti”.

Nepopularne novčanice koje su označene i kao lako sredstvo za falsifikovanje i nelegalan promet, prestale su da se štampaju još u januaru kod 17 centralnih banaka u eurozoni, a Njemačka i Austrija su taj proces zatvorile. To znači da od 26. aprila nijedna centralna banka neće više štampati novčanice u ovoj vrijednosti.

Koliko je novčanica od 500 eura u prometu

Savjet Evropske centralne banke (ECB) je još 2016. odučio da u novoj seriji novčanica s pojačanim bezbjednosnim obilježjima neće više biti najveće, one od 500 eura. Ukidanjem ove novčanice odgovorni se nadaju suzbijanju terorizma i rada na crno. No postoje određene nedoumice.

„Nedostaju empirijski dokazi da se kroz mjere poput ukidanja novčanica visokih iznosa zaista smanjuje broj kaznenih djela povezan s utajom poreza ili sličnim deliktima”, saopštila je Njemačka centralna banka.

Prema saznanjima ovog monetarnog instituta, u crnoj ekonomiji se gotovina koristi u manjem obimu.

Osim toga, procjene o tome koliki udio nelegalnih poslova, poput krijumčarenja droge ili rada na crno ulazi u njemački BDP se kreću u rasponu od 2 do 17 odsto, što ukazuje ne nemogućnost preciznije ocjene stanja.

Trenutno je u prometu 509 miliona novčanica od 500 eura, nominalne vrijednosti od 256 milijarde eura.