Pripremljen ugovor s CRBC: Za petlju još 30,5 miliona, kraj radova 30. septembra 2020.

Podijeli

Za gradnju prve faze petlje Smokovac na autoputu Podgorica – Kolašin zadužena je kineska kompanija CRBC za 30,5 miliona eura, a rok završetka je 30. septembar 2020. godine, navedeno je u predlogu ugovora kojeg je danas usvojila Vlada.

Vlada kineskom izvođaču mora uplatiti avans od 20 odsto vrijednosti radova nakon potpisivanja ugovora i obezbjeđenja garancije, a ostali iznos se isplaćuje u mjesečnim iznosima u vrijednosti obavljenih radova.

Vlada se obavezala da će do 1. jula ove godine izvođaču obezbijediti pristup slobodnim parcelama na gradilištu u Rogamima i Doljanima, a do 1. avgusta i lokacijama na kojima sada postoje izgrađeni stambeni objekti.

Ugovorom se takođe predviđa mogućnost “naknadnih i nepredviđenih radova” od 10 odsto ugovorenog iznosa.

Vijesti pišu da je afera “Petlja” nastala prije skoro dvije godine kada je na iznenađene premijera Duška Markovića i ministra saobraćaja Osmana Nurkovića otkriveno da izgradnja tog objekta nije predviđena ugovorom o izgradni ove dionice autoputa.

Oni su tada najavili arbitražni postupak jer je CRBC, kao glavni izvođač radova za cijelu dionicu, odbio da gradi petlju u okviru ugovorene cijene od 809 miliona eura.

Zbog ove petlje, ali i drugih zaboravljenih radova – elektro i vodovodne mreže i pristupnih puteva na ostalim petljama, kao i loše pripreme projekta, izgradnja ovog dijela autoputa kasniće 17 mjeseci. Ova dionica trebala je biti završena 11. maja ove godine.

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković je informisao Vladu da su pregovori sa izvođačem krenuli od početne tražene sume od 44 miliona eura, te da je kroz pregovore tražena cijena smanjena za više od 30 odsto.

Izvođač se usaglašenim predloženim ugovorom obavezuje da do 30. septembra 2020. izvede po cijeni od 30.456.569 eura na priključku pripremne i građevinske radove, da izmjesti dalekovod visokog napona i niskonaponsku mrežu te da obavi prvu fazu elektronašinskih instalacija i snabdijevanja vodom.

Čitajte i:

Novi video s gradilišta: Auto-put ćemo čekati makar još godinu